Gå med i a-kassan

Det viktigast är att gå med i en a-kassa. Jobbar du med fastighetsskötsel, städning, sanering eller fönsterputs är det Fastighets a-kassa som gäller. Du kan fylla i ett formulär på webben. Om du har e-legitimation undertecknar du direkt på datorn eller i telefonen. Annars kan du få blanketten hemskickad för underskrift.

Är det dyrt?

Det kostar 130 kronor i månaden att vara med i Fastighetsanställdas förbunds a-kassa. Om du vill kan du betala med autogiro, annars får du en räkning hem i brevlådan eller som e-faktura. Du som är med i facket får en räkning från Fastighets för båda avgifterna.

Vad får jag för avgiften?

Om du förlorar jobbet och blir arbetslös kan du få ersättning i 300 dagar, det kallas att få a-kassa. Lägg till 150 dagar om du har barn under 18 år. Du måste dock uppfylla vissa krav. Till exempel ska du vara anmäld hos Arbetsförmedlingen och rapportera dit vilka jobb du söker. Du måste också ha arbetat under ett visst antal timmar under det senaste året.

Hur mycket pengar blir det?

Ersättningens storlek beror bland annat på hur mycket du har jobbat, vad du har tjänat och hur länge du har varit medlem i a-kassan. Staten har bestämt att ersättningen ska vara högre nu under coronapandemin: Med de tillfälliga reglerna kan den som varit med i a-kassan i minst ett år, och hade en inkomst på max 33 000 i månaden, få ut 80 procent av den i a-kassa.

Den som har varit medlem i kortare tid än ett år får en grundersättning. Men den är betydligt lägre: Beroende på hur mycket den arbetslösa har jobbat kan ersättningen bli upp till 510 kronor per dag, med de tillfälliga coronareglerna.

Viktigt: Sök jobb direkt!

Har du blivit uppsagd? Tar ditt vikariat slut? Är du på väg att bli utan jobb? Då är det viktigt att anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din allra första dag som arbetslös.

Och anmäl dig till a-kassan

Nästa steg är att logga in på Mina sidor på a-kassans sajt. När du har fyllt i din ansökan om ersättning får du en ”att göra-lista” där det står vilka uppgifter du behöver skicka in. Detta för att a-kassan ska kunna bedöma om och hur stor ersättning du får. Det tar i genomsnitt två veckor från det att du fyllt i en tid-rapport till du får din första utbetalning.

Intyg från gamla jobbet

Arbetsgivaren som har sagt upp dig ska skriva ett arbetsgivarintyg. Det är nödvändigt för att du ska få ersättning. A-kassan behöver intyg som visar de senaste tolv månaderna. Har du haft flera arbetsgivare måste du begära intyg från samtliga.

Men jag sa upp mig!

Då kan det dröja tills du är berättigad till ersättning. A-kassan vill ha en förklaring – och om den bedömer att dina skäl inte var giltiga får du vänta i nio veckor. Samma gäller om du själv genom ”otillbörligt uppförande” har orsakat uppsägningen.

Vill du veta mer?

Alla tänkbara frågor om hur det funkar och vad som gäller får svar på a-kassans sajt.

Sist men inte minst

Ett tips till! Fastighetsanställdas Förbund och Fastighets a-kassa är inte samma sak och du betalar två olika medlemsavgifter om du är med i båda. Det är lätt hänt att tro att man är med i a-kassan fast det är facket man betalar till. Kolla för säkerhets skull.

Inte med i a-kassan?

Även den som står utanför a-kassorna kan få grundersättning vid arbetslöshet. Ersättningen är betydligt lägre än den inkomstbaserade ersättning som grundas på hur många timmar den arbetslösa tidigare har arbetat och vilken inkomst hen har haft.

Även grundersättningen bygger på hur många timmar den arbetslösa tidigare har arbetat. Den är maximalt 510 kronor per dag. Pengarna betalas ut av Alfakassan, som inte är knuten till något fackförbund eller någon särskild bransch.