Vimmerby 2024: Städare ramlade – dog samma dag 

En man skulle hämta tvätt på en arbetsplats i Småland. På väg ner i trappan ramlar han på det sista trappsteget och faller framåt ner på golvet. Han landar på en full tvättsäck. 

Mannen ska ha varit vid fullt medvetande och själv sagt att han mådde bra. Han blev tillsagd att gå och lägga sig för att vila. 

En timme senare upptäckte en kollega att mannen fallit ner från britsen han vilat på och att han inte längre andades. Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda

Strömstad, 2023: Anställd förlorade sin fingertopp  

Personen skulle byta plastrulle i en maskin för inplastning av flak med dryck. Plastrullen fastnade och personen slant med fingret.

Hen fick då ett finger fastklämt mellan plastrulle och vals i plastmaskinen som var i drift. Del av nagel och del av fingertopp saknas.  

Ystad, 2023: Truckstapel välte över anställd  

Medarbetaren sitter och jobbar vid en arbetsstation. En truck kommer körande, på den väg som går bakom medarbetarens rygg. Av en okänd anledning blir det obalans i stapeln som är lastad på truckens gafflar.

Denna välter över arbetsstationen där medarbetaren sitter och hen hamnar under allt material. Så snabbt som möjligt får kollegorna fram medarbetaren.

Hen är starkt omtöcknad, illamående, har huvudvärk och svårt att hålla sig vaken. Parallellt tillkallas ambulans och polis.  

Borås, 2021: Medarbetare blev påkörd av truck 

En medarbetare jobbade med att tömma emballage. När hen var på lagret och plockade på sig wellpapp så blev hen påkörd av en truck.

Medarbetaren föll ner med ansiktet i golvet och spräckte ögonbrynet. Hen fick sedan åka till akuten och sy. Medarbetaren har tidigare haft problem med ryggen, efter olyckan förvärrades smärtan. 

Vetlanda, 2022: Man blev påkörd och avled

En medarbetare skulle köra fram en av Samhalls skåpbilar för att hämta upp städmaterial. När bilen körs upp på̊ parkeringen blir en annan medarbetare som befinner sig på parkeringsplatsen påkörd.

Mannen som var i 40-årsåldern fördes till sjukhus med allvarliga skador. Han avled senare

Piteå, 2022: Skar sig i handleden – riskerade att smittas 

En städare skulle kasta en sopsäck från sjukhuset i en komprimator, men såg inte att sopsäcken var trasig. Något vasst stack ut som skar hen i handleden.

Medarbetaren skar upp ett jack på tre till fyra centimeter som syddes med tre stygn. Eftersom det var sopor från sjukhuset togs prover för bland annat hepatit och HIV. 

Ystad, 2022: Städare ramlade – skar upp armen på glasruta  

En medarbetare städar ett trapphus i ett flerfamiljshus. När hen är på sista trappsteget tappar hen balansen och faller bakåt.

Medarbetaren sträcker då ut armen för att ta emot sig i fallet. Bakom medarbetaren finns en dörr med en glasruta. Städarens arm går igenom glasrutan och hen får svåra skärskador.

Göteborg, 2021:  Städare utsattes för kemikalier – fick svårt att andas

Städaren skulle skura en tvättstuga. En kollega blandade allrengöringsmedel, sanitetsvätska och tvättmedel. Städaren kände att det luktade och tog på sig ett munskydd, men använde ändå medlet, och i för hög dosering. Efter en stund blev hen yr och fick sätta sig.

En kollega tillkallade ambulans som tog in medarbetaren till sjukhuset, där hen lades in över natten för observation. Dagen efter blev städaren utskriven men mådde fortfarande dåligt och uppsökte sjukhuset igen för att få hjälp med andningen.  

Malmö, 2021: Anställd lurades att dricka kemikalie  

Städaren drack vatten ur sin privata vattenflaska. Efter fem till sex klunkar kände hen hur det brände till i halsen och smakade konstigt.

Städaren hällde ut resterande vätska i vasken och såg att det skummade. En annan medarbetare var på plats när städaren hällde ut vätskan.

Sedan har det framkommit att denna medarbetare hade sett när två andra kollegor hällt sanitetsrent i den drabbade medarbetarens vattenflaska. 

Vimmerby 2021: Städare dog efter att ha blivit påkörd 

Samhallmedarbetaren arbetade som städare på ett trävaruföretag. Enligt uppgifter till Samhall ska hon ha varit på väg mellan två olika arbetsställen när hon blev påkörd av en snöröjningsmaskin.

Några timmar senare avled kvinnan, som var 55-årsåldern, till följd av sina skador. 

Källa: Anmälningar till Arbetsmiljöverket om allvarliga händelser på Samhall under åren 2021 till 2024.

Många arbetsolyckor på Samhall

Under åren 2018 till 2022 har varje år mer än dubbelt så många skadat sig på Samhall, jämfört med övriga arbetsmarknaden.  Under 2023 steg olyckssiffran ytterligare, och var då nästan tre gånger så hög på Samhall.

För att kunna jämföra används måttet relativ frekvens, antal arbetsolyckor med sjukfrånvaro per tusen sysselsatta. Siffran för arbetsmarknaden har under åren 2018 till 2023 legat på mellan 7 och 8 arbetsolyckor per tusen sysselsatta, medan den på Samhall varit som minst 16.  

Förra året steg olyckssiffrorna på Samhall ytterligare, till 20 olyckor med sjukfrånvaro per tusen sysselsatta.   

Siffrorna för Samhall gäller alla sysselsatta oavsett anställningsform, inklusive arbetsmarknadspolitiska praktikprogram. Siffrorna för arbetsmarknaden i stort gäller för förvärvsarbetande.

Källa: Arbetsmiljöverket och Samhall