1. Hitta fler

Sätt igång att prata med dina arbetskamrater. Du kan hitta fler som tycker som du. Kollegor som är missnöjda med situationen. Och som är sugna på att förändra.

2. Bjud in till en träff

På ett informellt möte efter jobbet kan ni prata ihop er. Fundera på vilka problem det finns på arbetsplatsen. Diskutera vad en fackklubb kan göra för skillnad. Alla som vill får komma. Gå vidare om intresset finns.

3. Kontakta en ombudsman

Fastighets har fem regioner där det finns anställda ombudsmän. Ta kontakt med någon på ditt regionkontor. Han eller hon kanske redan har lagt märke till ditt företag. Om ombudsmän flera gånger har förhandlat med din arbetsgivare tycker de också att det är dags att organisera på arbetsplatsen. Ni kan få hjälp och stöd att värva medlemmar.

Skriv in nya medlemmar. Det är bästa sättet att lära sig vilka frågor som är viktiga.

Zia Lodin, ombudsman på Fastighets region Ost

4. Tjuvstarta

Facket kan utse förtroendevalda på ditt jobb redan innan ni har en klubb. Ombudsmannen lyssnar på både medlemmar och dem som inte är med i facket. Han eller hon kan sedan välja ut skyddsombud och arbetsplatsombud som har arbetskamraternas förtroende.

5. Dags att starta?

Fackklubben bildas på ett möte. Årsmöten hålls januari och februari i Fastighets. Om det är långt dit kan mötet välja en tillfällig styrelse (interimsstyrelse på föreningsspråk). Mötet där klubben bildas (konstitueras på föreningsspråk) och styrelsen väljs är bara öppet för medlemmar i facket. En ombudsman brukar vara med när klubbar startar.

6. Få lite extra stöd

Nya klubbar får alltid en mentor i Fastighets. Det kan vara en facklig räv från en annan klubb eller någon från regionkontoret. Nu kan er nya klubb få hjälp med en handlingsplan.

Ha tålamod. Det brukar ta minst ett år att starta fackklubb.

Zia Lodin, ombudsman på Fastighets region Ost

7. Dags för utbildning

Den nya styrelsen kan ha en hel del att lära. Fastighets har kurser för den som är vald till någon förtroendepost. En del hålls tillsammans med andra fackförbund, andra med bara Fastighets. Det finns kurser för den som ska förhandla, för skyddsombud, för ordförande, för medlemsvärvare … Under denna coronahöst hålls de flesta utbildningar digitalt.

8. Ha kul också!

Att engagera sig i facket handlar inte bara om att göra något åt missförhållanden. Ha lite roligt på möten och sammankomster. Glöm inte att fira era vinster.