Helena har lämnat Samhall – prövar nytt jobb med fallskärm
Helena Maxe har hittat hem. Hon har gjort en övergång från Samhall och använder allt hon lärt sig på nya jobbet. Och hon har infört golvmopparna. Tryggheten är att det finns en väg tillbaka till Samhall.
– Städjobbet har hjälpt mig att bygga upp självförtroendet. Nu vet jag att jag kan det jag kan.
Efter nio år som lokalvårdare på Samhall har Helena Maxe fått jobbet på lilla Svalholms städservice. Varje vardag städar hon två äldreboenden i Rimbo, utanför Norrtälje. Fyra timmar på Birgittagården, sedan lunch och så två timmar på Bergshyddan.
Med rätt att återvända
Hon har gjort en så kallad övergång. Det ingår i statliga Samhalls uppdrag att underlätta för anställda att gå över till jobb på den vanliga arbetsmarknaden. En specialregel säger att den som gör en övergång har rätt att återvända under ett års tid.
– Det är väldigt skönt. Man vågar prova en arbetsplats eller ett helt annat yrke. Jag kan ta chansen och testa och har ändå möjligheten att komma tillbaka till Samhall, säger Helena Maxe.
”Alla är glada”
Men just nu känns det inte som om hon frivilligt kommer att släppa jobbet på Svalholms. Tillsammans med kollegan Eva Lindberg moppar och torkar och dammar hon de allmänna utrymmena på Birgittagården. De sveper igenom korridorer, toaletter, kapprum och matsalar. De gamla säger hej och lyfter på fötterna om det behövs.
– Det här är ett fritt jobb och jag vet vad som ska göras. Både de som jobbar här och de boende är trevliga, glada och positiva! Alla hälsar och det känns att personalen trivs.
Läste böcker om psykologi …
Vi backar ett decennium. Hur hamnade Helena Maxe, lokalvårdaren som brukar få beröm för sitt jobb, på Samhall? Det blir en berättelse om mobbning i skolan, utbrändhet, uselt självförtroende och problem att slutföra det hon började med.
– Jag pluggade till vegetarisk gourmetkock … och mot slutet var det intensivt med massor av prov. Det slutade med att jag gick in i väggen, jag blev helt blank i huvudet.
Under ett par års sjukskrivning läste hon bok efter bok om psykologi. Då föll plötsligt allt på plats för Helena Maxe.
… och ställde sin egen diagnos
– Jag mådde jättedåligt, men så förstod jag att jag har add. Först höll inte läkaren med mig, men när jag radade upp alla symptom som stämmer in på mig ändrade han sig.
När hon fått sin diagnos kom hon igen. Småningom blev det Arbetsförmedlingen och ett möte med Samhall.
– Det var strax före jul … och om jag ville ha jobbet skulle jag starta direkt. Så jag började med att städa studentlägenheter under helgdagarna, men visste absolut ingenting om hur det skulle göras. Jag fick lära mig allt på en gång – och det passade mig perfekt.
Trimmade städteknik
Det blev nio år på Samhall i Norrtälje, med tre SRY-kurser som trimmade henne i städteknik, material och miljötänkande. Helena Maxe hade hittat det yrke som passar henne – och hennes diagnos. Regler om hur jobbet ska göras. Rutiner att följa.
– Jag kan putsa fönster och köra en städmaskin. Och vet hur man skurar en toalett på rätt sätt.
Tog klivet till privat städfirma
Så den 8 november 2021 tog hon klivet till den lokala firman Svalholms städservice. Chefen och ägaren Susanne Svalholm tycker att folk inte ska gå kvar för länge på Samhall.
– Vi hjälper gärna den som kan jobba här hos oss. De ska inte behöva bli särbehandlade för att de har börjat på Samhall. Vi är glada att ha Helena hos oss – och Helena är glad att vara här, säger hon.
Helena Maxe berättar att hon har gjort ett försök på samma firma tidigare, men valde att inte stanna på timanställning. Den gången blev det en återgång till Samhall, öppningen som gör att hon vågar testa.
Fick fast jobb
– Men sedan ringde de igen och erbjöd mig ett fast städuppdrag. Svalholms ville ha någon som städar på samma ställe varje dag, och det är precis vad jag vill. Jag måste kunna planera min ekonomi, och då är 75 procent här på firman bra.
Till Svanholms har hon tagit med sig yrkeskunskaperna från Samhall. När hon kom städades golven med gammaldags svabbar. Tillsammans med en annan för detta Samhallare införde hon golvmoppar.
Inte överens i moppfrågan
På städfirman är kollegorna självlärda och började med att gå dubbelt med en kollega. Ibland får Helena Maxe gehör för sina tips. Ibland blir det hon som jämkar på teknik eller material.
– Jag tar det lite försiktigt, jag säger att ”så här har jag lärt mig”.
I moppfrågan är hon och arbetskamraten inte helt överens. Helena vill ha det som hon lärt sig – torr mopp och så spreja på fläckarna, Eva vill ha fuktig mopp för att det är så mycket fläckar på golven. Än så länge kör de Evas modell.
Rosa trasa på toa
Mikrotrasorna – rosa för toaletterna och blå för andra rum – använder Helena Maxe. Det har inte riktig slagit igenom bland kollegorna.
– Det kommer nog då småningom, men jag tycker att papper känns bättre under pandemin, säger Eva Lindberg.
Kan göra sin röst hörd
Helena Maxe har hittat hem. Men är det egentligen någon skillnad på städjobbet hon lämnade och lokalvårdarjobbet på äldreboendena i Rimbo?
– Jaa, här är det så mycket större chans att kunna göra sin röst hörd.
– Jämför Samhalls 26 000 anställda mot sju här. Där har chefen en chef som har en chef som har en chef … här får man besked dagen efter om man frågar eller föreslår något. Det kan bli ett ja eller ett nej, säger Helena Maxe.
Helena Maxe Lokalvårdare Ålder: 46
Jobb: Lokalvårdare
Bor: Tillsammans med katten Findus i en lägenhet i Norrtälje
Gör helst på fritiden: Handarbetar och fotograferar. ”Naturen, framför allt havet, allra helst vid Rönnskärs udde, utanför Norrtälje, när vågorna slår mot klipporna.”
I matlådan: Kycklinggryta med kokosmjölk. ”Jag kokade 15 liter häromdagen.”
Vad är add?
Add är en form av adhd, men utan hyperaktivitet. De som har add blir ofta lätt distraherade och tappar uppmärksamheten. De kan ha svårt att komma i gång med saker och svårt att avsluta det som är påbörjat.