Fastighetsskötare om ökat intresse för skyddsrum: ”Folk verkar skrämda”
Det är fastighetsägaren som både äger och ansvarar för landets 65 000 skyddsrum. Sedan kriget i Ukraina startade har det kommit in mängder av frågor till HSB om vad som gäller. ”Folk verkar lite skrämda”, säger fastighetsskötaren David Holmgren.
David Holmgren, fastighetsskötare på HSB i Viksjö utanför Stockholm, märker att intresset för skyddsrummen har ökat i takt med att medias rapportering om kriget intensifierats.
– Mina kollegor har fått en del frågor när de har rört sig i området, ja. Folk verkar lite skrämda, säger han.
Vill ha nycklar
Vanliga frågor är var närmaste skyddsrum ligger. Och hur man kommer in i skyddsrummen.
– Det är massor av konstiga frågor om varför man inte har nycklar in till skyddsrummen. Men det är ju för att skyddsrummen är förrådsutrymmen normalt fram till dess att de ska aktiveras. Det är bara de som har lägenhetsförråd där som ska ha nycklar till det utrymmet.
Han berättar att en del bostadsrättsföreningar också gått ut med information om skyddsrummen och direktiv om att hålla efter förråden.
”Viss oro”
HSB:s riksförbund märker av en viss oro bland befolkningen.
– Det finns uppenbart ett behov av att veta mer i ett läge när det är en viss oro bland befolkningen, säger André Johansson, marknad- och kommunikationschef på HSB Riksförbund.
Förbundet har lagt upp information om vad som gäller på sin hemsida. HSB:s organisation består av 26 regionala föreningar, därför är det lite svårt för André Johansson att ge en exakt bild över vilka frågor som de olika medlemmarna har.
– Men vi märker att de regionala föreningarna fått frågor från sina bostadsrättföreningar om vad de behöver tänka på när det gäller skyddsrummen. Det är det vi har försökt beskriva på vår sajt, säger han.
Hett på Facebook
Även i Facebookgruppen Fastighetsskötare utan gränser är ämnet hett. Där skriver någon ”Får ni många frågor angående skyddsrum nu?”.
Diskussionstråden har växt snabbt de senaste dagarna. Svaren på frågan varierar. Någon skriver ”hela tiden” en annan svarar ”O ja” till ”Tre frågor om detta under veckan, men vi går ut med information till samtliga hyresgäster om detta nu”.
Kennet Lunderquist som är vice värd och ordförande i HSB:s bostadsrättsförening Kroksbäck i Malmö skriver i tråden att hans förening ska dela ut information om var skyddsrummen finns i fastigheterna.
Han påtalar att de boende har 48 timmar på sig att tömma sina förråd om det skulle komma en order från MSB om en höjd beredskap och att skyddsrummen ska tas i bruk.
Föreningarna undrar
När Fastighetsfolket ringer upp har Kennet Lunderquist inte fått några frågor från enskilda boende om skyddsrummen.
– De vet ju var skyddsrummen är, eftersom de finns i varje fastighet. Det är det nog mer bostadsrättsföreningarna som har frågor om hur man hanterar sina skyddsrum, säger han till Fastighetsfolket.
Kennet Lunderquist berättar att skyddsrummen i föreningen för några dagar sedan inspekterades av en person från MSB.
”Stora skyddsrum”
Kennet Lunderquist påtalar att om det blir skyddsrumsläge i Sverige gäller det att ställa upp alla dörrar i källaren, så att alla kan ta sig in. Skyddsrummen är inte bara till för de boende i varje hus.
– De är offentliga och vi har mycket villor i vårt närområde. Våra skyddsrum är stora och kalkylerade för att fyra personer per lägenhet ska få plats. Husen är byggda på 1960-talet. Då byggde de så stora skyddsrum, säger han.
Kennet Lunderquist tipsar den som känner sig osäker på vad som gäller att gå in på MSB:s hemsida och där läsa mer om vad man behöver tänka på gällande skyddsrummen.
Vart finns skyddsrum nära mig?
Var ligger närmaste skyddsrum? Det hittar du här på MSB:s skyddsrumskarta. Eller leta efter skyddsrumsskylten som har en orange fyrkant med blå triangel och texten skyddsrum.
Var finns mitt skyddsrum? Gå till det som är närmast. Vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst.
Om det inte finns något skyddsrum i närheten kan du söka skydd i ett annat skyddande utrymme, till exempel en källare, tunnel eller tunnelbanestation.