På den akuta agendan står dock att visa solidaritet med folket i Ukraina. Sanna Wallin är centralt ansvarig för fackligt-politiskt arbete på Fastighets, och hon har just fått en inbjudan till demonstration.

– Det hemskaste är när Putin hotar med kärnvapen. I ett kärnvapenkrig finns inga vinnare, suckar hon.

Tryggare jobb

Hon berättar hur Fastighets ska avgöra vilka valfrågorna blir. En utgångspunkt är att få folk att gå till vallokalen den 11 september.

– Vi tar med diskussionen till klubbar och avdelningar. Jag tror att anställningsformerna blir en av de viktigaste frågorna bland medlemmarna. Även unga måste få ha en vettig anställning utan att vara rädda för att arbetstiden ska hyvlas ner, säger Sanna Wallin.

För henne är politik en självklar del av den fackliga vardagen. Då handlar det om att samverka med ett parti, Socialdemokraterna, och dessutom att påverka andra partier.

Tryggare för sjuka

– Många förstår inte varför facket sysslar med politik. Men det är ju enda sättet att påverka, säger hon och radar upp fler områden i politiken där hon räknar med inspel från medlemmar och de aktiva i Fastighets.

– De urholkade trygghetssystemen. I dag får vi hjälpa allt fler medlemmar att få rätt mot Försäkringskassan.

– Och Samhall, som är min hjärtefråga. Det behövs en diskussion om vad vi vill med Samhall, som har blivit ett av Sveriges största städföretag. Då måste vi höras i valrörelsen och påverka på politisk nivå, säger Sanna Wallin.

Tryggare i bostadsområdet

Framtiden för unga arbetare är viktig när Fastighets Gabriel Johansson tänker politik. Han är ungdomsansvarig i förbundet, vid sidan av fastighetsskötarjobbet på Öbo i Örebro. På hans kravlista till politikerna står trygghetsfrågor.

– Både hyresgästerna och vi som jobbar ute i bostadsområdena känner att otryggheten ökar. Jag tror på att få tillbaka människor in i samhället ifrån kriminalitet. Då handlar det om skolan och att de kan försörja sig.

Tryggare pension

– Trygga anställningar är en central fråga särskilt för de unga, och den är kopplad till bostaden. Med vikariat och otrygga anställningar är det svårt att få en hyresrätt eller köpa en bostad. Och på sikt blir pensionen sämre utan en stabil inkomst.

Valpepp

Den 1 och 2 juni håller Fastighets en kombinerad valpepp och ungdomsträff på Rönneberga kursgård. Det blir föreläsningar och diskussioner,