Än så länge ser bostadspolitiken inte ut att spela någon större roll i valet nästa höst.

Brottslighet, integration, miljö, sjukvård och skola kommer att avgöra hur vi röstar i september 2022. I alla undersökningar om väljarnas viktigaste frågor hamnar däremot bostäderna utanför topplistan.

Ändå oroar sig aktiva i Fastighets över hur unga ska få någonstans att bo. De konstaterar att många unga inte har råd att skaffa en lägenhet eller betala hyran.

Här kommer deras tips till nytillträdda bostadsministern Johan Danielsson (S).

1. Hur och var bor du?

2. Hur tänker du kring bostäder för de unga?

3. Vilket är ditt första beslut om du skulle bli bostadsminister?


Robert Ottosson
Fastighetsskötare och klubbordförande på Eidar i Trollhättan

1. Jag bor i hyresrätt i Trollhättan, det är väldigt bekymmersfritt. Vi sålde huset för ett par år sedan när barnen flyttade hemifrån.
2. Det vore bra om det fanns fler lägenheter som inte är alltför dyra. Min äldsta har haft tur, hon fick en liten billig lägenhet här i Trollhättan. Men då har hon ingen dusch.
3. Hmm, det kanske inte är så lätt att få till … men jag skulle se till att det byggdes fler lägenheter. Då tänker jag på hyresrätter, som ju är för alla.

Bild: Lena Blomquist

Erik Wallmon Miljövärd och huvudskyddsombud på Familjebostäder i Göteborg

1. I en hyresrätt i Linnéstaden i Göteborg. För mig är det viktigt att bo nära jobbet.
2. Samma som för mig själv: att man ska bo nära jobbet. Sedan är det oerhört viktigt att det finns hyresrätter till de unga, det är ingen som skänker dem pengar för att köpa en lägenhet.
3. Definitivt stoppa marknaden. Det ska inte gå att tjäna så fruktansvärt mycket pengar på bostäder, varken för fastighetsföretag eller den som har köpt en bostadsrätt eller villa.

Bild: Anna Rehnberg

Ulrica Hiller Sanerare och klubbordförande på Veolia i Karlstad

1. Centralt i Kil, i en villa med stor trädgård. Det är bra att bo nära affärer och skolor och stationen.
2. Det byggs alldeles för flådiga bostäder i dag. Det behöver inte vara ekparkett, centraldammsugare och inbyggd mikro. De unga behöver billigare hyresrätter.
3. Vilken fråga! Jo, jag skulle se till att det byggs billigare bostäder så att de unga kan flytta hemifrån när de vill.

Bild: Matilda Träff

Hulja Yildiz Städare och skyddsombud på Sodexo i Stockholm

1. I en hyresrätt i Sollentuna. Jag flyttade dit med mina föräldrar 1980 och senare fick jag en egen lägenhet i samma hus. Jag trivs i både huset och området, det ligger centralt.
2. Om du frågar de unga så tycker de att de är tvungna att bo kvar hemma alldeles för länge. De har inte råd att skaffa en bostad, men själv tycker jag att det är fint att ha kvar min 22-åring hemma.
3. Att alla ska ha rätt till en bostad.

Bild: Lena Blomquist

Erik Åsenlund Städare och skyddsombud på Samhall i Stockholm

1. Jag bor i en tvåa i Vasastan i Stockholm. Min mamma ställde mig i SKB:s bostadskö när jag var liten, och det är jag tacksam för. Jag fick egen lägenhet direkt och jag bor centralt med nära till jobbet.
2. Det är för svårt för dem att få ett eget kontrakt. Och när kooperativa SKB bygger nytt är både insatsen och hyran för hög.
3. Jag skulle bestämma att det ska byggas billiga ungdomslägenheter där de kan bo och spara pengar till att köpa en egen bostad.

Bild: Lena Blomquist

Pelle Höglund Fastighetsskötare och klubbordförande på Samhall i Skellefteå

1. Vi bor i en lägenhet i Skellefteå, men är på väg att flytta till ett eget hus i Boliden. Det bir billigare.
2. Det kommer att bli kris här i Skellefteå med Northvolts fabrik och alla tusentals människor som jobbar där. Även om det byggs bostäder så räcker det inte. Och priserna går bara upp.
3. Bygg mera och billigare bostäder så att ungdomarna har råd att flytta hemifrån.

Bild: Privat

Vilken bostadsminister minns du?

Statsministern bestämmer vem som ska ta hand om bostadsfrågorna i regeringen. Ibland har bostadsministern ett eget departement, ibland ligger ansvaret på någon med flera uppdrag.

Bland bostadsministrarna som vi kanske minns finns: Ingvar Carlsson (S), Birgit Friggebo (FP/L), Mona Sahlin (S) och Stefan Attefall (KD).

Från och med förra veckan har Johan Danielsson (S) hand om regeringens bostadspolitik.