2 000 kronor mer i ingångslön – med kollektivavtal
Städarna Albert Gashi och Alperen Dupljak behöver inte längre förhandla om sin egen lön. Fastighets satsning på fler kollektivavtal har fått deras arbetsgivare att skriva på.
Albert Gashi och Alperen Dupljak är i full gång med att städa trapphuset i en fastighet på Mellanvångsvägen i södra Lund. De har gått igenom trevåningshusets alla våningar och golvet är nu skinande blankt.
Albert Gashi tar en paus i slut-moppandet och visar sin arbetsmobil. Allt är numera mycket strukturerat, de har tekniken till stor hjälp. I en lista på skärmen har han prickat av såväl hissar som samtliga våningar och trappräcket som färdiga.
Nu återstår enbart fönstren och dörrar i entrén.
Tekniken sparar tid
– Alla moment som kunden har beställt städning av finns i den här listan. Det går även att lägga in bilder som förklaring. Om vi exempelvis inte kommer in i en tvättstuga för att den är upptagen, då kan vi skriva in det direkt i systemet. Det har både styrelsen för bostadsrättsföreningen och vår arbetsledare tillgång till.
Det sparar en massa tid, tycker Albert Gashi. Städarna slipper ringa runt för att informera om hinder i städrutinerna. Dessutom minskar det stress samt eventuella klagomål och missuppfattningar. Det blir också tydligt exakt vilka uppgifter som ingår i deras jobb.
Sökt upp företag utan kollektivavtal
– Vi vill ju att kunderna ska bli nöjda och vi vill vara stolta. Om man inte kommer åt att arbeta i ett visst utrymme så känns det skönt att kunna meddela det direkt. Annars går man därifrån med en klump i magen och får inte chans att förklara varför något är ogjort.
Vi vill ju att kunderna ska bli nöjda och vi vill vara stolta.
Albert Gashi är en erfaren trappstädare. De senaste åtta åren har han varit anställd hos Bredablick förvaltning. Arbetsgivaren är en av de som nyligen har tecknat kollektivavtal efter kontakt med Fastighets.
Under våren har det pågått ett projekt inom förbundet för att få till fler avtal. Två ombudsmän, en i Malmö och en i Jönköping, har jobbat med att söka upp företag i sina områden som tidigare inte har haft några kollektivavtal.
480
…. arbetsplatser där förbundet har medlemmar saknar kollektivavtal, upptäcktes under en översyn i fjol. Det gjorde att Fastighets nu under våren startade ett pilotprojekt för att få till fler avtal. En ombudsman i Malmö och en i Jönköping har varit frikopplade från sina övriga arbetsuppgifter för att på heltid ägna sig åt att arbeta uppsökande mot kollektivavtalslösa arbetsgivare i sina regioner.
Verklig förändring
– Jag tror verkligen på det här arbetet, det kan ge verklig förändring i grunden. Avtalen ger konkreta förbättringar för de anställda. De ligger högre än vad företagen tidigare betalat ut i exempelvis ingångslön. Avtalen reglerar också ob-ersättning och garanterar försäkringar, säger Mathilda Hauge som är ombudsman i Malmö.
Hon har jobbat med projektet från Skåne och tillsammans med förtroendevalda fått till avtalet med Bredablick.
Albert Gashi och Alperen Dupljak säger att de var nöjda med sina villkor redan tidigare. Men i år fick de i och med det nytecknade kollektivavtalet hjälp att förhandla lön via facket i stället för som förr, att var och en hade en förhandling direkt med arbetsgivaren.
Höjd ingångslön
– Jag vet också att den lägsta ingångslönen har höjts med omkring 2 000 kronor tack vare det nya avtalet. Det är förstås jättebra, säger Albert Gashi.
Varken han eller Alperen Dupljak jobbar kvällar eller helger. De är tillsvidareanställda på heltid mellan klockan 7 och 16 på vardagar. De rings aldrig in någon annan tid.
Lägsta ingångslönen har höjts med omkring 2 000 kronor tack vare det nya avtalet.
– I avtalet finns också regler för ob. Det är bra för extrapersonalen. Jag har dessutom jobbat på andra företag där man ska kunna rycka in så snart en kund hör av sig, dygnet runt. Det är ett stort problem hos framför allt många minde arbetsgivare, säger Alperen Dupljak.
Viktigt att vara trevlig
Han och kollegan har nu satt igång med putsning av fönstren i entrén och hejar glatt på en äldre dam som är på väg ut med en liten hund.
Albert Gashi tycker att det är viktigt att alltid vara trevlig. Dels gör det jobbet roligare, dels håller det kunderna nöjda.
Ett jobb blir vad man gör det till.
– Ett jobb blir vad man gör det till. Det brukar jag försöka förmedla till nyanställda när de går bredvid mig för att lära sig, säger Albert Gashi.
Samma inställning har en annan av Bredablicks medarbetare, fastighetsskötare Mats Dahlvig som vi träffar i Malmö. I dag ska han till ett antal fastigheter i bostadsområdet Ön, nära det glittrande sundet.
– Jag ska kontrollera ventilation, belysning, miljörum och annat som behöver fungera för att öka trivseln för våra kunder. Dessutom kan jag se i vår app om städarna har upptäckt att något inte fungerar under sina pass. Den informationen kommer direkt till mig. Den nya tekniken underlättar samarbete mellan våra yrkesgrupper.
Avtal bra för alla
Mats Dahlvig känner också till att arbetsgivaren nyligen skrev på ett kollektivavtal. Det gick ut ett mejl om det till samtliga anställda.
–Jag var facklig under många år inom tryckeribranschen. Utifrån all min erfarenhet så underlättar kollektivavtal för både arbetsgivare och arbetstagare. Alla vet var de ska vända sig med frågor om villkor, löner och så vidare.
Utifrån all min erfarenhet så underlättar kollektivavtal för både arbetsgivare och arbetstagare.
Tillbaka till trapphuset i Lund. Alperen Dupljak packar ihop städredskapen och visar stolt upp en dyr garnmopp.
– Vi har väldigt bra utrustning. Det är aldrig några problem att få tillgång till vad vi behöver.
Kunskap om ergonomi
Albert Gashi håller en kortkurs kring ergonomin. Som exempelvis hur viktigt det är att ställa in moppen i maxhöjd av den egna hakan, i stället för att låta skaftet gå över huvudet.
– Det är lätt att göra fel om man inte har kunskap. Då kommer förslitningsskadorna snabbt. Gör man på rätt sätt och får god utrustning, då håller kroppen bättre. Det och mycket annat fick vi lära oss under en sju veckor lång internutbildning just för trappstäd. Den gick vi när vi var nya, berättar han.
Ibland undrar jag om jag jobbar på bank. Det är så många specialkunskaper.
Albert Gashi tänker efter en stund och skrattar sedan högt. Att det kunde vara så komplext att vara lokalvårdare hade han inte föreställt sig när han började i branschen.
– Ju längre jag jobbar som trappstädare och desto mer jag lär mig, ju mer inser jag att man aldrig blir färdiglärd i det här yrket. Ibland undrar jag om jag jobbar på bank eller vad det egentligen handlar om. Det är så många specialkunskaper!
Bredablick
Grundades år 2009 i Malmö. Sysslar med ekonomisk och teknisk förvaltning, byggprojektledning, underhållsplanering samt facility managementtjänster. Totalt har Bredablick runt 500 anställda och bland personalen finns bland annat lokalvårdare, fastighetsförvaltare, fastighetstekniker, underhållsplanerare, byggprojektledare, civilingenjörer, ekonomer och besiktningsmän. I dag har Bredablick kontor i Malmö, Stockholm, Göteborg, Karlstad, Helsingborg, Landskrona, Ängelholm och Täby.
Vad är ett kollektivavtal?
Kollektivavtal är, kort sammanfattat, ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och en facklig organisation och innehåller regler om bland annat löne- och anställningsvillkor. Kollektivavtalen gäller samtliga på en arbetsplats, oavsett om man är ansluten till facket eller inte. Själva grundtanken med ett kollektivavtal är att ingen ska tvingas konkurrera ut sina arbetskamrater genom att gå med på lägre lön eller sämre villkor än vad andra har.
Källa: fackförbund.nu