Hon blir fattigpensionär: ”Kvinnors låga pensioner är en skam för Sverige”
Lokalvårdaren Anja Nilssons pension kommer att ligga under gränsen för relativ fattigdom. Den tunga städningen på Samhall gör att kroppen inte håller för att jobba längre. Pensionen är en het politisk fråga för många LO-medlemmar.
Anja Nilsson var 16 år gammal när hon började jobba på gruvan i Grängesberg. Nu är hon 62 år och arbetar som lokalvårdare på Samhall i Ludvika.
När Samhall började med trappstädning sa kroppen ifrån. De repetitiva rörelserna utlöste ischias och ryggskott och sedan dess har sjukskrivningarna avlöst varandra. Nu är hon tillbaka på jobbet, men planerar att gå i pension nästa år.
– Jag har så många sömnlösa nätter på grund av värken. Kroppen bara skriker nej. Så jag har inget val, jag måste gå i pension, säger Anja Nilsson.
Pension under fattigdomsgräns
Det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten visar att Anja Nilssons pension landar på 15 100 kronor i månaden före skatt. Efter skatt kommer hon att få ut runt 11 000 kronor. Gränsen för relativ fattigdom i Sverige är 13 300 kronor efter skatt.
Jag kommer inte ha råd att resa med mina barn och barnbarn.
Den låga pensionen väcker känslor. Hon blir både förbannad och ledsen när hon tänker på det.
– Jag kommer att behöva göra mig av med bilen och jag kommer inte ha råd att resa med mina barn och barnbarn. Ändå har jag jobbat och slitit hela livet. Kvinnors låga pensioner är en skam för Sverige, säger hon.
Relativ fattigdom
Gränsen för låg ekonomisk standard, det som ofta kallas relativ fattigdom, är 13 300 kronor efter skatt 2022. Andelen relativt fattiga personer i Sverige är 13 procent, både i åldersgruppen över 65 år och i åldersgruppen 20-64 år.
Källa: Pensionsmyndigheten
Lönen gick inte att leva på
När gruvverksamheten i Grängesberg lades ner 1989 blev Anja Nilsson arbetslös. Sedan dess har hon haft många olika arbeten och periodvis stått utan jobb.
När hon blev anställd på sitt nuvarande arbete på Samhall tjänade hon mindre på att jobba än på om hon hade gått på försörjningsstöd. För att klara sig på lönen från Samhall hade hon flera olika extrajobb som drygade ut den låga inkomsten.
Pensionsåldern höjs
Att Anja Nilssons pension hamnar under den relativa fattigdomsgränsen beror både på att hon haft låg lön och på att kroppen inte håller för att jobba längre än till 63 år.
Hur ska vi med arbetaryrken orka?
Samtidigt har regeringen beslutat om att stegvis höja pensionsåldern. Hur arbetare med tunga jobb ska orka jobba ännu längre är något som Anja Nilsson tycker är svårt att förstå.
– I stället för att höja pensionsåldern tycker jag att politikerna borde se till att det kommer in mer pengar till pensionssystemet. Jag har bara haft tunga jobb. Hur ska vi med arbetaryrken orka? säger hon.
Så funkar pensionen
Allmän pension: Den allmänna statliga pensionen är den del av pensionen som blir störst för de flesta. Den grundas på alla inkomster du betalar skatt för. Det gäller även inkomster som arbetslöshetsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning och föräldrapenning.
Garantipension: Den som haft liten eller ingen inkomst under livet kan få garantipension. Garantipensionen höjdes med 1000 kronor den 1 augusti. Efter höjningen kommer en ensamstående pensionär få som mest 9 781 kronor i garantipension.
Tjänstepension: Ungefär 9 av 10 anställda har även tjänstepension. Tjänstepension betalas in av arbetsgivaren. Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du alltid rätt till tjänstepension.
Trygghetspension: Den 1 september införs trygghetspension i Sverige. Det innebär att det ska bli lättare att få sjukersättning för den som har som mest fem år kvar till pensionen.
Pensionsåldern höjs: Den så kallade riktåldern införs 2026 och kommer att styra när man tidigast kan ta ut pension. Riktåldern kommer att höjas stegvis och följa medellivslängdens utveckling. År 2026 blir 67 år lägsta ålder för att få garantipension, inkomstpensionstillägg, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Lägsta ålder för att ta ut allmän pension blir 64 år.
Källa: Pensionsmyndigheten.