Besvikelse efter nya städavtalet: ”Vi som jobbat länge borde få mer”
Förra veckan blev det klart att Fastighets fick igenom sina krav på höjda lägstalöner – men till priset av sänkt branschvanetillägg. Fastighetsfolket träffade tre städare på ISS som vill att deras kompetens värderas högre.
– Vi sliter med våra kroppar varje dag i åtta timmar och kommer hem och är helt slut. Jag vill ha mer i lön. Det kostar med mat, om man har familj.
Det säger Naser Avdija, materialansvarig på ISS.
– Om man vill gå på semester och göra något på fritiden, så… Det har nästan försvunnit, för pengarna räcker inte.
Löneökningarna räcker inte
Löneökningarna i det nya kollektivavtalet – 1 350 kronor första året för dem med lägst lön, imponerar inte stort på Naser.
– Det hjälper lite, men det räcker inte.
Det är strålande sol och full aktivitet vid anläggningen på Hisingen, när Ljiljana Pastorkovic möter upp vid Volvos B-port klockan elva. Vi ser arbetare i skyddskläder som går mellan fabrikens garageportar, där de stora lastbilarna skymtar.
Morgonen värst
Själv är Ljiljana Pastorkovic redan mer än halvvägs igenom sin arbetsdag. Hon och teamledarkollegan Songul Sevgi har varit i gång i flera timmar – planerat vem som ska göra vad på det stora området, varit kontakt med Volvos avdelningar genom det digitala planeringssystemet och åkt ut för att avsluta olika ärenden.
Klockan sex till åtta avverkas de mest intensiva timmarna – golven ska vara fläckfria när Volvos kontorsanställda kommer till jobbet och det kan vara körigt att få all städning gjord i tid.
De båda teamledarna har också ansvar för att beställa material och hjälpa till med utbildningar.
– Jag älskar att vara ute på sajten – jag pratar och skojar med alla, säger Songul Sevgi, som också har till uppgift att se över de olika kortläsarna på arbetsplatsen.
Svårt att hinna med
Vi slår oss ner på ISS driftscentral, en låg träbyggnad som ligger inklämd bakom kontorsbyggnaden och parkeringsplatsen med grönskan som granne. Vi får inte följa med in på arbetsplatsen och dokumentera städarnas arbete.
En person från ISS kräver också att få vara med både vid intervjuer och fotografering, trots att vi protesterar. Inte heller möter vi någon som faktiskt städar i lokalerna. Men de övriga kan vittna om fullt upptagna arbetsdagar för alla.
– Vi borde ha fler vikarier, konstaterar Naser Avdija, som har till uppgift att köra moppar, tvätt och annat städmaterial mellan medarbetare på plats.
– När någon blir sjuk är det svårt att hinna med.
Naser kör städmaterialet mellan fem olika byggnader på Volvo, som är utspridda mellan områdena Lundby och Lindholmen. Det blir ibland stressiga dagar.
Önskar lön efter erfarenhet
Naser Avdija tycker att hans 17 år i yrket borde räknas – han har lång erfarenhet och mer kunskap. Men efter sex års erfarenhet finns ingen riktig löneutveckling för den som fortsätter städa, säger han. Det senaste året har Nasers lön legat på ungefär 27 000. Han har fått grundlönen på 24699 plus ett branschvanetillägg på 1750 och sedan ungefär 700 kronor för sitt materialansvar.
– Om vi hade personligt lönesamtal kanske jag skulle tjäna mer, beroende på hur mycket erfarenhet jag har och hur jag jobbar. Men alla tjänar samma. Det tycker jag inte är okej.
Besvikelse över branschvanetillägg
När vi ses håller avtalet ännu på att förhandlas. Senare, när Fastighets har nått en överenskommelse med arbetsgivarna i Almega ringer jag upp Naser och berättar att avtalet har lett till höjda lägstalöner, i utbyte mot att branschvanetillägget sänks med 250 kronor. Då låter han mycket besviken.
– Det är helt fel att sänka branschvanetillägget. Då blir ju min ökning bara 1100 när någon som började igår får 1350 mer i lön, konstaterar han.
Songul Sevgi, som har städat i snart 24 år, säger att det är en stor skillnad i ansvar mellan henne och städarna.
– Vi som har jobbat mer än tio år och tar ett stort ansvar borde få mer. Som teamledare har vi många fler arbetsuppgifter än städarna. Det är två helt olika roller, men det skiljer inte mycket i lön för oss heller.
Vill ha fler steg i lönetrappa
Även Ljiljana Pastorkovic tycker att ett sänkt branschvanetillägg sticker i ögonen när man som hon har jobbat med städ i mer än 30 år.
Ljiljana tycker att det är för dåligt att branschvanetillägget bara fortsätter stiga efter sex år i yrket. Det borde stiga ungefär efter vart femte år efter det, säger hon. På så vis kunde fler lockas att fortsätta i branschen. Nu sänks alltså tillägget i stället.
– Naturligtvis behöver de lägsta lönerna komma upp, men det här är fel väg. Det tror jag inte att någon i städbranschen tycker är okej. Det är att nedvärdera vårt yrke.
Fastighets: Höjda lägstalöner gynnar alla
Fastighets har i avtalsförhandlingarna valt att flytta pengar från det högsta steget i branschvanan till lägstalönerna. Enligt facket har de 250 kronor som tagits från branschvanetillägget i stället gått in i lägstalönerna.
Eftersom majoriteten av alla Fastighets medlemmar går på lägstalönen gynnar det flest städare att satsa på att höja den, menar Ewa Edström.
– Att höja lägstalönerna innebär per automatik att löner som ligger över det pressas upp. Hade inte Fastighets konsekvent arbetat med att höja lägstalönerna skulle lönenivåerna varit mycket lägre i dag för alla städare, säger Ewa Edström.
Så funkar branschvanetillägget
Anställda som omfattas av kollektivavtalet Serviceentreprenad och är över 20 år gamla har rätt att få branschvanetillägg förutom sin löneökning.
Tillägget är uppdelat i tre nivåer. Den som har minst två års erfarenhet får 450 kronor extra i månaden. Den som har jobbat minst fyra år får ytterligare 550 kronor i månaden, och den som har jobbat minst sex år i städbranschen har fått ytterligare 750 kronor per månad.
Som mest har erfarna städare alltså kunnat få 1750 kronor i branschvanetillägg. Nu kommer de att få 1 500 kronor i tillägg, i utbyte mot höjda lägstalöner.
”Måste se till att alla kan leva på lönen”
Vid avtalsförhandlingar höjs alltid grundlönen, ob-ersättningen samt övertidsersättningar. Däremot ligger andra tillägg, som branschvanan, kvar på samma nivåer som tidigare. Det innebär att värdet på branschvanan urholkas varje år, förklarar Ewa Edström.
– Att flytta pengarna till grundlönen innebär att vi värdesäkrar pengarna då de framöver kommer att höjas när det är avtalsförhandlingar.
– Förenklat kan man säga att vi flyttat pengarna från ett konto utan ränta till ett konto som ger ränta i framtiden. Det bästa hade självklart varit att få igenom både höjda lägstalönerna och höjda branschvanetillägg, men det går inte arbetsgivarna med på, säger Ewa Edström.
Ewa Edström menar att avtalet ger en lägsta lönenivå, det finns inget som hindrar arbetsgivaren från att ge högre löner än vad avtalet säger.
– Det är inte facket som förvägrar medlemmarna högre löner. Höjda lägstalöner hindrar inte arbetsgivarna i Almega att ge sina anställda en god löneutveckling. Däremot måste vi som fackförbund kämpa för att alla våra medlemmar ska kunna leva på sin lön, säger hon.
Så blev kollektivavtalet
Avtalets lägsta löner höjs med 1350 kronor år 2023 och 930 kronor år 2024.
Den nya lägstalönen blir 26 049 kronor från och med 1 juni 2023.
År 2024 blir den nya lägstalönen 26 979 kronor.
Den generella löneökningen är 1059 kronor år 2023 och ytterligare 900 kronor år 2024.
Övertidstillägg, mertidstillägg och tillägg för obekväm arbetstid räknas upp med 4,1 procent 2023, samt med 3,3 procent 2024.
Det högsta branschvanetillägget sänks från 1750 kronor till 1500 kronor för städare med minst sex år i yrket. Här kan du läsa mer om varför.
I det nya kollektivavtalet har tidsbegränsade anställningar 14 dagars uppsägningstid under de första sex månaderna. Att avsluta en visstidsanställning med 14 dagars varsel kan bara göras en gång per anställd.
En arbetsgrupp tillsätts för att se över frågan om arbetsgivaren ska stå för tekniska utrustning som används i tjänsten, såsom mobiltelefon. Frågan om arbetsgivaren ska erbjuda bil i tjänsten ska också behandlas av arbetsgruppen.
Ytterligare en arbetsgrupp tillsätts för att diskutera möjligheten att införa deltidspension för städare.
Avtalet gäller från och med den 1 juni 2023 till och med den 31 maj 2025.