Nu närmar sig tiden som många i vårt land väntat på. En efterlängtad sommarsemester med löften om sol, bad, avkoppling och upplevelser.

Det vi lätt glömmer i den allmänna semesteryran är att många inte delar glädjen inför sommaren.

Semester kostar oftast pengar, något som familjer med knapp ekonomi vet alltför väl. Att göra saker som hör sommaren till är sällan gratis. En ensamstående städare med en heltidslön på drygt 24 000 kronor och tre barn som vill se något annat än hemmets fyra väggar, är en svår ekvation att lösa.

En liten tröst

Det nya städavtalet kan dock vara en liten tröst, med en höjning av lägstalönerna med 1 350 kronor kan kanske den där sommarutflykten bli av och barnen kan få nya upplevelser att minnas när hösten kommer.

Semester kostar oftast pengar, något som familjer med knapp ekonomi vet alltför väl.

När jag var ung sommarjobbade jag som städare på dåvarande LM Ericsson i Sätra utanför Stockholm. Ett slitigt sommarjobb som gav mig ryggont och torra händer av rengöringsmedel… efter bara fyra veckor! Men jag hade förmånen att få jobba tillsammans med Ulla. 

En helt underbar kvinna som städat i hela sitt liv och som inte bara lärde mig hur jag skulle skura kontorsgolven rätt utan även hur man tog vara på livet på bästa sätt.

Jag kom helt klart inte ut i solljuset mycket den sommaren, men jag fick i stället nya insikter och upplevelser jag än idag minns med glädje. 

Lång och trogen tjänst

I det nya städavtalet valde Fastighets att satsa på höjda lägstalöner, i utbyte mot att det högsta branschvanetillägget sänktes med 250 kronor. Men löneökningen för alla hamnade över de 4,1 procent som var utgångsläget.

Om Ulla hade levt hade hon dock, efter ett helt yrkesliv i branschen, sett det som en självklarhet att bli belönad för lång och trogen tjänst!

För övrigt tycker jag att

…det ska bli så spännande att nu ta över som chefredaktör för Fastighetsfolket. Det känns som en ynnest att få följa ert viktiga arbete. Jag ser fram emot en ömsesidig dialog och hoppas att ni hör av er och berättar om er yrkesvardag.