Att städa framför egen dörr innan du städar framför andras, är ett känt ordspråk. I det här fallet har det visat sig att just detta har lett till både renare hus, sänkt arbetslöshet och bättre lönsamhet.

I Botkyrka utanför Stockholm har det kommunala bostadsbolaget tagit hjälp av de boende i hyreshusen för att sköta städningen.

Genom att ge de boende möjlighet att på ett konkret sätt bidra till skötseln av sitt eget bostadsområde ökar både tryggheten, gemenskapen och trivseln samtidigt som både klotter och nedskräpning minskar visar tidigare undersökningar.

Projektet Qvinna har betalat sig i renare trapphus, men också nöjdare hyresgäster. Nöjdheten med trapphusstädning, städning av utemiljön och städning av tvättstugor har ökat med 10-20 procent i alla Botkyrkabyggens områden sedan bostadsbolaget anställde egna städare. 

Att städa framför egen dörr är något Elon Musk borde tänka på i dessa dagar. Att hela tiden motsätta sig kollektivavtal är inte bara ett hot mot vår svenska modell utan även en smutsig historia där en amerikansk miljardär, som en förorättad pojke, vägrar att inse att den nedskräpning han nu skapat på sina egna arbetsplatser kan bli svår att städa bort. Att fler och fler ifrågasätter hans inställning till facklig verksamhet och hans ovilja att svara på frågor.

Vi har varit på plats utanför Teslas verkstad i Upplands Väsby, utanför Stockholm för att träffa Fastighets ombudsman och strejkvakt Jamal el Mourabit.

”Vi måste vinna, det handlar om hela existensen för vår svenska modell”, säger han övertygande.

För övrigt tycker jag att…

Det är alldeles för ont om tid fram till jul. I år känns det som att dagarna är extra korta och att helgerna försvinner i ett töcken av julklappsletande och pepparkaksbak men ändå, jag hoppas att ni hinner med en God Jul och ett Gott nytt år!