– Jag är glad över utnämningen. Det känns som en väldigt bra avslutning på mitt arbetsliv. Jag har fyllt 65 och går i pension snart, säger Suada Ajanovic, städare på Asteri Facility Solutions.

Sedan åtta år tillbaka arbetar Suada med lokalerna på det tyska företaget Würth, som säljer yrkesutrustning för byggbranschen. 

Där anser arbetsgivaren att Suada Ajanovic alltid ”levererar högsta kvalitet”, där hon inte bara håller snyggt i lokalerna utan också i städförråden. 

”Hennes skarpa öga och långa bakgrund i städbranschen har resulterat i utvecklade, nya och förfinade städmetoder”, skriver man i motiveringen till priset Bright Clean Awards.

Eget ansvar ger möjligheter

Suada berättar att en viktig förutsättning det är planeringen. Hon är alltid noga med att förbereda städvagnen utifrån uppgifterna som ska göras. 

– Sedan brukar jag ta alla de uppgifter jag ser för varje steg jag tar. Jag är noga med att rengöra även detaljer om det behövs.

När Suada tog över ansvaret efter en kollega som gick i pension blev hon ansvarig för alla delar av byggnaden hos Würth, med kontor, lager och konferensrum. 

Anpassat schema och arbetstider

– Det är viktigt att få tillräckligt mycket tid på sig för att utföra ett bra jobb. Och även om det finns ett schema med arbetsbeskrivningar över vad som ska göras en viss dag, så är det bra att kunna anpassa det efter vad man ser i lokalen. 

– Kanske står det i arbetsbeskrivningen att du ska dammsuga tre dagar i veckan, men vissa veckor behöver du göra det fyra gånger, och ibland kanske bara två gånger. 

Möjligheten att bestämma mer över sina egna arbetstider och arbetsmetoder, har gjort hennes arbete mer effektivt. Efter att hon tog över ansvaret ändrade hon exempelvis på schemat.

– Jag anpassade tiderna efter vad som fungerar bäst för mig, och jag fick lov att städa i min egen takt. Jag har till exempel valt att komma tidigare på morgonen, för jag tycker bättre om att städa när det är mindre folk, säger Suada.

– De kanske sitter och pratar med kunder i telefon och då blir det jobbigt för båda om jag ska komma med dammsugaren. 

Arbetsgivare skiljer sig åt

Hon är trygg i sin yrkesroll, de som arbetar i lokalerna känner igen henne, och hon känner sig respekterad. Hon har lärt upp nya städare under sitt arbetsliv, och tycker att det viktigaste att ha med sig är att inte stressa igenom moment.

– Många vill bara bli klara så snabbt som möjligt så att de kan gå vidare, men då blir det inte alltid bra.

Suada Ajanovic tycker inte att hon märkt av att branschen har förändrat sig särskilt mycket under de femton år som hon har arbetat med städning. Däremot har det hela tiden varit stor skillnad mellan olika arbetsgivare och uppdrag, menar hon. 

Sämre resultat med pressat schema

– Det kan vara jobbigt om man har för lite tid på sig för att utföra en uppgift, då känns det som om man inte har blivit klar och gjort det ordentligt.

– Jag jobbade under en period med att städa hos Polisen, och där var det så. Det blev stressigt. Men man gör så gott man kan, säger Suada.

Finns det något mer du har lärt dig genom åren som du kan dela med dig av till andra som städar? 

– Nu när jag är äldre och börjar få värk i lederna har jag märkt att det är viktigt hur jag utför vissa uppgifter. Behöver jag lyfta på något för att komma åt så försöker jag göra det utan att skada mig. Jag tänker på att hålla dammsugaren rätt. Det borde jag ha tänkt på för flera år sedan. 

Clean Bright Awards

Clean Bright Awards arrangerades 2023 för trettonde året av branschtidningen Rent. Avsikten med priset är att höja statusen på en samhällsviktig bransch genom att lyfta vardagshjältar och företag.

Suada Ajanovic utsågs till årets städare i vid en ceremoni i november. 

Utmärkelsen årets städare tilldelas enligt beskrivning en person som är flexibel, tar egna initiativ och som snabbt kan lösa problem med allt från smittspridning till golvvård. Städaren har kunskap om olika rengöringstekniker, hur man hanterar städmaskiner samt om olika material och rengöringsprodukter. Dessutom ska städaren ha kunskap om bra arbetsteknik för att undvika belastningsskador.