Prioriteringen i Syd har varit tydlig. Det ser regionansvariga Anders Fennsjö som orsaken till att antalet arbetsplatsklubbar har kunnat växa med rekordstora 340 procent på bara knappt två år.

– Två ombudsmän fick i tydligt uppdrag att viga sina tjänster åt organiseringsarbete och har verkligen jobbat järnet med det. Men det har också inneburit att kollegor har fått täcka upp med förhandlingsbiten, säger han.

Anders Fennsjö står utomhus, iklädd en kavaj och mönstrad skjorta. I bakgrunden syns en gul byggnad med vita fönsterkarmar och röda dubbeldörrar.
Anders Fennsjö, Fastighets.

Besökt arbetsplatser

Utöver de två vigda tjänsterna har förtroendevalda Nina Persson, ordförande för Fastighets branschavdelning Städ inom Region Syd, fått ersättning från regionkontoret i Syd för att en dag i veckan ägna sig åt fackligt organiseringsarbete.

Jag har ägnat jättemycket tid åt att finnas på plats rent fysiskt.

Nina Persson, ordförande, Branschavdelning Städ i Region Syd

– Det har möjliggjort för mig att vara ute på olika arbetsplatser runt om i regionen. Jag har ägnat jättemycket tid åt det, att finnas på plats rent fysiskt, säger Nina Persson som till vardags arbetar med lokalvård för ett städföretag i Kalmar.

Organiseringsarbetet i Syd har i ett första skede främst riktat in sig på arbetsplatser med vilande klubbar eller klubbar som nyligen lagts ner. 

Stöd med formalia

Nina Persson och ombudsman Madeleine Holst från regionkontoret har flitigt besökt bland annat årsmöten.

– Det kan behövas stöttning för att få i gång en vilande klubb, inte minst med formalia. Jag har hjälpt till med att skriva protokoll och se till så att det finns medlemmar som ställer upp på olika förtroendeposter, berättar Nina Persson.

Porträtt på Nina Persson som tittar rakt in i kameran med neutralt ansiktsuttryck.
Nina Persson.

Mer fokus på klubbar

När väl klubbar finns på plats ger det ringar på vattnet, reflekterar regionansvariga Anders Fennsjö.

– Då rekryterar de på sina respektive arbetsplatser och tar ansvar. 

På Fastighets förbundskontor i Stockholm arbetar Martin Fröjd som nationellt ansvarig för organisering. Han menar att Fastighets tidigare haft alltför lite fokus på arbetsplatsklubbarna. 

– Arbetsplatsklubbarna är ju grunden för fackföreningen, utan dem är vi ingenting. Nu har vi börjat en resa mot att sätta mer fokus på klubbarna, säger Martin Fröjd.  


Antal klubbar i Fastighets