Sedan LO-kongressen bestämde sig för att röra sig mot minskad arbetstid har skällorna ljudit från Svenskt Näringsliv.

Kampanjen drogs i gång snabbt och man mobiliserade företrädare från flera olika arbetsgivarföreningar. ”Det vore förödande”, ”Det kommer kosta en halv biljon om året” och ”Vi måste jobba ännu mer i framtiden”, sa de bland annat.

Att de försökt skjuta ned diskussionen innan den börjat beror bara på en sak. De har väldigt svårt att vinna den. De vet hur välkommet det vore för löntagare i Sverige att arbeta mindre.

32,5 timmars jobb i veckan

De vet hur många som inte får sitt liv att gå ihop. De vet hur många som blir utbrända varje år, hur många som har ont i kroppen.  

Svenskt Näringsliv vet det, för de har själv satsat på sänkt arbetstid för sina kontorsanställda.

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti jobbar de bara 32,5 timmar per vecka och övrig tid 37,5 timmar. Det är mindre än vad 95 procent av landets övriga tjänstemän arbetar. 

De tycker alltså att sänkt arbetstid är något positivt – men inte för alla. Är du medlem i ett LO-förbund tycker Svenskt Näringsliv att du ska arbeta ännu hårdare, ännu mer och allt längre upp i ålderdomen.

LO-medlemmarna bär upp Sverige

Vad har vi gjort för att förtjäna det? Det är LO-förbundens medlemmar som får det här landet att fungera, både i sina bästa stunder, och sina sämsta. 

Det är vi som bygger och underhåller husen. Det är vi som sanerar det ingen annan vill röra, vare sig det är radioaktiva rester i kärnkraftverket eller blodet på gatan efter en skottlossning.

Det är vi som läser berättelser för de små, och som lyssnar till de gamlas. Vi som styckar köttet, kör det till matbutiken, och fyller på det i hyllan.

LO-kollektivets händer vidrör och förädlar nästan varje beståndsdel i Sveriges ekonomiska kretslopp. Varför ska inte vi få ett fungerande och hållbart arbetsliv?

Det är vi som städar köpcentrum och sjukhus, vi som sopar gator. Det är vi som går ned i gruvorna och bryter malmen, vi som kör den ned i landet, och vi som monterar de karosser malmen blivit.

LO-kollektivets händer vidrör och förädlar nästan varje beståndsdel i Sveriges ekonomiska kretslopp. Varför ska inte vi få ett fungerande och hållbart arbetsliv?

Sänker skatter för 28 miljarder

De senaste åren har inflationen tagit ett strupgrepp om ekonomin. Många människor, framför allt inom LO-kollektivet, har sett sina marginaler krympa och krympa, tills de sjunkit under noll.

Vår regering har inte gjort något för att stävja detta. I stället för att satsa på hyresstöd eller matsubventioner har de sänkt skatten för 28 miljarder. Det träffar främst höginkomsttagare.

Är det en sak historien lärt oss, är det att sociala rättigheter och framsteg inte kommer av att man sitter och väntar.

Vi inom Fastighets är beslutna om att göra allt i vår makt för att minska arbetstiden, och ju fler som sluter upp som medlemmar, desto större blir våra chanser.