Sebastian Fallman har jobbat på Klätterservice lite mer än ett år. Han kommer från tidigare jobb i industrin. Vd Johan Lernell berättar att företagets utmaning är att vara breda men med kvalitet.

– Förutom certifikat för repklättring bör de anställda ha baskunskap från något hantverksyrke, säger Johan Lernell.

Porträtt på Johan Lernell utomhus bredvid en tegelvägg.
Johan Lernell, Klätterservice.

85 meters höjd

För att ta sig upp till toppen 85 meter upp används en lift som kallas Globilen. Från den tar en person på var sida sig ner i rep och mittenpartiet tvättas av en person som är kvar i liften.

– Vi tvättar fyra rutor på ett drop. Han som är kvar i liften sitter också i rep och kan gå ut och rädda om det blir något strul, säger Sebastian Fallman.

Dessutom arbetar en av kollegorna från marken med att sköta det tekniska kring högtryckstvätten och se till att det finns diesel.

Jag litar 100 procent på mina kollegor, alla tar säkerheten för sig själv och varandra på största allvar.

Sebastian Fallman

Riskanalys varje morgon

Säkerheten är hög och varje morgon går teamet igenom förutsättningarna och gör en riskanalys. En räddningsplan är också på plats om det skulle behövas.

– Jag litar 100 procent på mina kollegor, alla tar säkerheten för sig själv och varandra på största allvar. Vi sitter alltid fast i två rep och grejerna är fastspända så inget faller, säger Sebastian Fallman.

Sebastian Fallman bär en reflekterande gul jacka och hjälm och står utomhus.
Sebastian Fallman, Klätterservice.

Avicii Arena tvättas med 70 grader varmt vatten i högtryck. Torvfilter tar hand om det som rinner ner för att inte dagvattnet ska förorenas. För även om tvätten sker med rent vatten utan medel så innehåller smutsen både det ena och det andra. När ytan har spolats ren sprayas ett medel på för att fördröja ny algbildning.

– Det är tillfredställande att se skillnaden, säger Sebastian Fallman.

”Fysiskt tungt och monotont”

Det är tredje gången som Klätterservice utför fasadtvätt av Avicii Arena som tidigare hette Globen. De första gångerna var det fem år mellan men nu inföll tvätten tidigare i och med att arenan uppdateras för att motsvara moderna krav och ska vara fin till vårens nyinvigning.

– Det är fysiskt tungt och monotont. När man kommer ner på överhänget så suger det i magen, säger Sebastian Fallman.

En klättrar i lysande arbetskläder hänger i rep och sprutar med högtryckstvätt mot arenans fasad.
Fasaden tvättas med 70 grader varmt vatten utan tillsatta medel.

Eftersom kroppen faller ut från fasaden använder klättrarna sugkoppar för att dra sig in mot fasaden, lägg därtill kraften från högtryckstvätten.

Roterar uppgifter

Sebastian Fallman berättar att de roterar med arbetsuppgifter för att undvika förslitningsskador.

– Det är prestigelöst i gruppen så den som har ont eller är trött i kroppen säger det så får den ta markarbetet.

Det krävande jobbet på Avicii Arena tar åtta veckor så att byta personal mellan olika objekt är också ett sätt att undvika skador.