Vägar försvann, husgrunder gav vika och vatten och lera tog sig in i fastigheter och garage.
Ovädret Hans ställde till det ordentligt i Åre där en å som rinner genom byn översvämmades.
Nu pågår ett febrilt arbete för att återställa alla skador som Hans har orsakat.

Ovädret Hans ställde till det ordentligt i Åre där en å som rinner genom byn översvämmades.

Nu pågår ett febrilt arbete för att återställa alla skador som Hans har orsakat, skriver tidningen Arbetet.

”En katastrof”

– Jag hade inte trott att det skulle vara så omfattande, men när vi kom upp i tisdags var det verkligen en katastrof, säger Linda Molarin som tillsammans med sin man driver en städ- och saneringsfirma i Ljusdal.

De har ett avtal med Länsförsäkringar i Jämtland och blev kontaktade på tisdagsförmiddagen. Då packade de genast tre bilar med avfuktare och saneringsutrustning och körde upp till Åre.

Och det fanns mycket att göra.

– När vi kom hit jobbade vi till halv två på natten. Sedan drog vi i gång klockan sju morgonen efter. Då sanerade vi en restaurang och nu står jag i ett källarförråd som varit översvämmat, säger Linda Molarin.

Vatten överallt

I det källarförrådet hade vattnet stått bara fem centimeter från taket när det var som värst. Nu är vattnet borta men det är lera överallt.

Först ska de kassera alla föremål i förrådet och skriva en lista på allt som kastats, för försäkringens skull. Sedan ska all lera städas bort, ytorna bakteriebehandlas och avfuktare ställas ut.

Linda Molarin vet inte hur länge de blir kvar. Just nu har företaget tre personer på plats, men kommer fylla på med mer personal och ett högtryckssläp för att kunna tvätta rent i översvämmade garage.

– Som det ser ut nu kommer vi köra på till lördag, sedan ta en vilodag och fortsätta nästa vecka i alla fall.

”Alla hjälper till”

Trots de katastrofala följderna av ovädret tycker hon att stämningen är god i Åre. 

– Det känns som att hela byn är ute och jobbar med det här. Alla är så otroligt hjälpsamma, stannar och frågar hur det går för oss och om de kan hjälpa till med något. Så återställningsarbetet är i full gång i hela Åre, säger Linda Molarin.

Hon tycker att det påminner om när de sanerade efter skogsbränderna 2018. Då kom folk med mat och ombyten till dem som jobbade.

– Man ser verkligen vilken uppslutning det blir vid sådana här katastrofer.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Fastighetsfolket och sju andra titlar ingår i LO Mediehus.