Asbestfibrer kan orsaka sjukdomar som lungcancer och mestoeliom (lungsäckscancer), men det tar ofta 20 – 40 år innan de bryter ut.  

– Det finns forskning som talar både för och emot att asbest skulle kunna orsaka även andra former av cancer. Men för lungcancer och mesoteliom är forskningsresultaten väldigt tydliga, säger Martin Andersson, som är överläkare och docent inom arbets- och miljörelaterad lungsjukdom vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Asbestrelaterad cancer

De flesta studierna om asbest har gjorts på arbetstagare som jobbat med det under många år. Ofta på den tiden när skyddsutrustningen var bristfällig. Det blir allt färre som varit så högexponerade för asbest. Men fortfarande kommer det varje år in mellan 70 och hundra anmälningar om asbestrelaterade arbetssjukdomar till Arbetsmiljöverket.

– Vår bedömning är att antalet kommer att sjunka kraftigt. Men det tar lång tid innan vi inte längre kommer att se asbestrelaterad cancer, säger Martin Andersson.

Sällan motiverat att röntga

Han varnar för att statistiken snabbt kan vända uppåt igen om kunskapen om asbest inte förs vidare till yngre generationer. Då tänker han inte på asbestsanerarna som ofta har både kunskap och rätt skyddsutrustning, utan på andra yrkesgrupper som river och renoverar i gamla hus utan att tänka på risken för asbestdamm. Den som leder arbetet måste alltid försäkra sig om att det inte finns asbest i byggnaden innan arbetet startar.

– Man kommer kanske på först efter någon vecka att det är asbest under den där mattan man har hållit på och slipat under. Då ringer man ibland oss. 

Problemet är att det inte finns mycket medicinskt att göra då.

– Då är det sällan motiverat att röntga lungorna. Det tar många år innan sjukdomarna syns.

Ingen säker nedre nivå

Det finns ingen säker nedre nivå för när man inte riskerar att drabbas av sjukdom på grund av exponering för asbestdamm. Men den som bara blivit utsatt vid ett enstaka tillfälle har sällan skäl till oro, enligt Martin Andersson.

– Är man ändå orolig kan man vända sig till oss eller närmaste arbets- och miljömedicinska klinik.

Sjukdomar man kan få av asbestfibrer

Mesoteliom: Allvarlig cancersjukdom som kan sitta i lungsäcken eller i bukhinnan. Sjukdomen kan förekomma även efter exponering vid låga halter asbest. Mesoteliom uppträder först många år efter det att asbestexponeringen började. Vanligtvis mellan 20-40 år efteråt.

Lungcancer: Risken beror på hur mycket asbest man utsatts för. Grupper med lägre exponering har lägre risk. Både rökare och ickerökare drabbas. Men eftersom rökare redan från början har betydligt högre risk innebär det att risken för rökande asbestarbetare är särskilt hög.

Asbestos: Innebär att man får en ökning av bindväv i lungorna (lungfibros), som försämrar lungfunktionen och ger andningssvårigheter. Asbestos drabbar bara den som utsatts för mycket höga halter asbest under lång tid.

Pleuraplack: Får man om asbestfibrer fastnat på lungsäcksbladet så att det blir förtjockningar av bindväv som senare kan förkalkas. Förtjockningarna bildas i lungsäcken mot diafragman, men även vid hjärtsäcken. Plack kan även bildas i bukhinnan. Pleuraplack ger i oftast inga besvär eller funktionsnedsättning.