Fastighetsanställdas förbund har sedan förra året ändrat hur klubbarna får sina bidrag. Nu behöver klubbarna köpa fika och sen skicka in kvitto och redovisa sina utlägg.

Alltså kan man säga att det finns pengar när man behöver, men det betalas inte längre ut pengar i förskott.

Det är inte alls okej att Fastighets gör så här mot förtroendevalda. Det är orimligt att vi ska behöva lägga ut pengar från vår privatekonomi till medlemsfika.

Många av oss förtroendevalda har låglönejobb och vi måste klara av våra privata utgifter såsom hyra, mat, resor till jobbet med mera.

Många av oss förtroendevalda har låglönejobb och vi måste klara av våra privata utgifter såsom hyra, mat, resor till jobbet med mera. 

Och nu menar alltså Fastighets att vi förtroendevalda ska lägga ut från vår privatekonomi, vilket kan var svårt för många av oss. 

Jag tycker att det är skamligt av förbundet att göra så här mot sina förtroendevalda. 

När vi ska ha medlemsmöten tycker jag att förbundet ska betala in på klubbens kort i förväg, så att vi förtroendevalda inte får vår privatekonomi belastad på det här sättet.

Jag vill ha ett svar från förbundet då detta inte är acceptabelt. 


Fastighets svarar: ”Att sluta betala ut klubbidraget en nödvändig åtgärd”

Hej Joakim, tack för att du engagerar dig i denna fråga.

Beslutet om att sluta betala ut klubbidragen direkt till klubbarna som trädde i kraft 2024 var en nödvändig åtgärd för att hanteringen av våra medlemmars pengar som tilldelas klubbarna för dess verksamhet skulle bli säkrare. 

Självklart är vi ödmjuka inför att våra förtroendevalda inte alltid kan lägga ut pengar ur egen plånbok men vi måste också ha en stor respekt i hanteringen av de medlemsavgifter som vi medlemmar betalar in till förbundet.

Varje klubb har en ansvarig ombudsman som kan hjälpa till med dessa utlägg, alternativt rekommenderas klubbarna att handla mot faktura. 

All information om detta och hur man går till väga har gått ut till klubbarna och finns att läsa på Fastighets hemsida under Mina sidor.

Vi arbetar vidare med hanteringen av klubbidragen för att det ska bli både säkrare och framför allt enklare för er förtroendevalda.

Martin Fröjd, organisationsansvarig ombudsman, Fastighets