På Fastighets kongress i maj 2022 röstade medlemmarna igenom att förbundet även ska samarbeta med Vänsterpartiet.

Därmed blev Fastighets det första LO-förbund som beslutade att inte bara samarbeta med Socialdemokraterna. Förbundsstyrelsen var emot, men fick se sig besegrad av majoriteten av medlemmarna.  

Stark kritik från skyddsombud på Samhall

Men trots att halva kongressperioden nu har gått har Fastighets ledning ännu inte besvarat Vänsterpartiets upprepade inbjudningar till samarbete och samtal. 

Joakim Häggkvist är Fastighets huvudskyddsombud på Samhall i Linköping och Motala och skrev motionen om samarbete med Vänsterpartiet. Han är mycket kritisk. 

– Det är jätteviktigt att vi har en stark röd linje inför valet 2026, annars kommer de borgerliga partierna att försämra vår vardag ännu mer. Vänsterpartiet driver till exempel frågan om att ta bort vinstkravet på Samhall, det är en kärnfråga för att förbättra vår arbetsmiljö. 

– Det är ett parti som driver flera frågor som är viktiga för oss medlemmar, säger han.   

Inte svarat på inbjudningar till riksdagen

Ciczie Weidby, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, uppger att hon mejlat till Fastighets ledning flera gånger under hösten och efter årsskiftet för att bjuda in till ett möte i riksdagen.

Men hon har inte fått något svar på sina förfrågningar till Fastighets ledning.  

– Jag kommer själv från fackföreningsrörelsen som förtroendevald i Handels. Fastighets ledning kanske inte håller med om att facket bör samarbeta med oss. Men i alla demokratiska föreningar så måste ledningen ha full respekt för medlemmarnas beslut, säger Ciczie Weidby.  

I alla demokratiska föreningar så måste ledningen ha full respekt för medlemmarnas beslut.

Ciczie Weidby, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Hon uppger att Vänsterpartiet samtalar med LO-förbund som Kommunal, Byggnads och Handels för att få ökad kunskap om vilka frågor som är politiskt viktiga för arbetarrörelsen.

Men inget av LO-förbunden vill kalla samtalen för samarbete.  

– När vi träffar fackliga företrädare så vill vi höra vad som är viktigt för deras medlemmar, så att vi kan hjälpa dem att lyfta frågan till politiken. Många av LO-förbundens viktigaste frågor finns i våra motioner, säger Ciczie Weidby. 

Fastighets: ”Vi kommer att samarbeta med Vänsterpartiet”

Fastighets ordförande Lemmy Mauritzon säger till Fastighetsfolket att ett samarbete med Vänsterpartiet kommer att ske, men inleds på Fastighets initiativ.  

– Vi kommer att kontakta Vänsterpartiet när vi har tid och möjlighet. Vi gör andra saker också som är prioriterade, säger han.  

Fastighets ordförande Lemmy Mauritzon.
Fastighets ordförande Lemmy Mauritzon.

Vänsterpartiet menar att ni har flera frågor där ni kan samarbeta, som att driva att Samhalls vinstkrav slopas och att stärka sjukförsäkringen. Finns det politiska frågor där Fastighets och Vänsterpartiet kan samarbeta?  

– Det är den delen som vi ska prata med Vänsterpartiet om. Det är inget jag kommer att prata om utanför Fastighets ledning.  

Är det ett demokratiskt problem att ni fortfarande inte följt medlemmarnas vilja i den här frågan? 

– Nej, vi kommer att uppfylla kongressbeslutet under kongressperioden, säger Lemmy Mauritzon.