Medlemmarna körde över förbundsledningen och röstade ja till motionen från avdelning Mjölby om att Fastighets ska samarbeta även med Vänsterpartiet. Fastighets blir därmed det första LO-förbundet som har ett officiellt samarbete med V.

Splittrad kongress

Beslutet splittrade Fastighets kongress. 67 ombud röstade för motionen. 52 för förbundsstyrelsens linje.

Orden är viktiga att notera. I motionen står det ”ett samarbete även med Vänsterpartiet”. Medan Fastighets relation med Socialdemokraterna kallas för en facklig-politisk samverkan.

Joakim Häggkvist är städare på Samhall, skyddsombud och vänsterpartist. Han skrev motionen och förankrade den med sin avdelning i Mjölby. 

– Jag är jättestolt över mitt förbund. Det här kommer stärka hela den fackliga röda linjen.

Exakt som med S

Häggkvist är glasklar med hur hans motion ska tolkas: Fastighets ska samverka med Vänsterpartiet på samma sätt som med Socialdemokraterna.

– Ja. Vi ska bedriva valarbete, delta i torgmöten, gå ihop på 1 maj. Även Vänsterpartiet ska kunna få en summa pengar från Fastighets.

Joakim Häggkvist, städare och skyddsombud på Samhall.

Vänsterpartiets facklig-politiska sekreterare, Gunnar Westin, blev både överraskad och glad över Fastighetskongressens beslut.

– Det är väldigt kul att även flera socialdemokrater la fram argument för detta.

Symboliskt viktigt

Beslutet har redan fått en symbolisk betydelse, anser han.

– Det stärker moralen för alla som arbetat för att Vänsterpartiet ska vara en del av arbetarrörelsen och är symboliskt viktigt för de som tycker att fackföreningsrörelsen kan agera mer självständigt gentemot politiken. Jag tror att många är kritiska till att man bara samarbetat aktivt med ett av de två partierna i riksdagen som står upp för löntagarna.

Har ingen plan

Fastighets ledning är fåordig om hur samarbetet med V kan se ut.

– Vi har ingen konkret plan för det ännu. Vi har nyss tillträtt och har fullt upp, bland annat med att få den nya organisationen på plats, säger nye förbundsordföranden Lennart Mauritzon.

Lemmy Mauritzon, Fastighets ordförande
Lennart Mauritzon, vald till Fastighets ordförande på kongressen 2022.

På frågan om Lennart Mauritzon har någon partipolitisk färg svarar han:

– Jag är socialdemokrat givetvis. Det är det parti som har lättast att uppfylla de krav som Fastighets ställer. De är ett statsbärande parti som vi dessutom är ägare av.