Jag som förtroendevald och vänsterpartist är besviken på Fastighets ordförande Lennart Mauritzon. Fastighets ska ha ett samarbete med Vänsterpartiet, det är beslutat på Fastighets kongress.

Trots det har Fastighets ledning inte hört av sig, varken till den fackliga vänstern eller till oss i förbundet som vill ha ett samarbete med Vänsterpartiet. Den fackliga vänstern har försökt få till ett möte med Fastighets ledning, utan respons.

Den fackliga vänstern har försökt få till ett möte med Fastighets ledning, utan respons.

Sverigedemokraterna och Moderaterna är partier som jag är rädd för. Moderaterna ger sig på LSS-lagstiftningen och oss svaga med sjukersättning och låga städlöner.

Sverigedemokraterna är också ett högerparti som är emot den röda politik som gynnar oss arbetare. SD vill bland annat ta bort de regionala skyddsombuden helt, vilket kommer att ge arbetsgivarna betydligt större makt. 

När LO:s ordförande Susanna Gideonsson går ut med att LO ska samtala med Sverigedemokraterna blir jag rädd att LO tappat fattningen totalt.

Att LO ens kan samtala med ett parti vars företrädare twittrar om återvandringståg är djupt problematiskt. Det är ren rasism mot våra arbetskamrater som har en bakgrund i andra länder.

Att LO ens kan samtala med ett parti vars företrädare twittrar om återvandringståg är djupt problematiskt.

Att LO nu väljer att samtala med SD legitimerar bara denna rasistiska politik. Och jag hoppas verkligen att mitt eget fackförbund, Fastighets, kommer att fortsätta att ta avstånd från Sverigedemokraternas arbetarfientliga och rasistiska politik. 

Vänsterpartiet däremot har en politik som gynnar alla arbetare. Det har vänstern visat tydligt, bland annat genom att stoppa marknadshyrorna, förbättra sjukförsäkringen och motsätta sig en uppluckring av LAS.

Därför är det viktigt att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Fastighets redan nu börjar samarbeta inför valet 2026.

Nu är det dags att Fastighets centralt följer kongressens beslut och börjar samarbeta även med Vänsterpartiet.

Lokalt i Fastighets avdelning Mjölby har vi samarbetat både med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet under valrörelsen.

Nu är det dags att Fastighets centralt följer kongressens beslut och börjar samarbeta även med Vänsterpartiet. Det kommer att gynna oss arbetare och fackliga på golvet.

Joakim Häggkvist, städare och skyddsombud på Samhall

Läs Fastighets ordförandes svar här.