När jag skriver denna debattartikel sitter jag på tåget och countrymusik spelar i mina öron. Förlusten känns tung i bröstet för en socialdemokrat som tror på solidaritet. Som tror på det trygghetssystem som Sverige är berömt för men som nu riskerar att bli ännu mer nermonterat. 

Det märktes ju väl under tiden Fredrik Reinfeldt (M) var statsminister. Under Alliansens åtta år långa regeringstid försämrade man för dem som skadades på jobbet och som blev sjukskrivna.

Morot och piska funkar inte om du är sjuk. Men eftersom Moderaterna hade infört en stupstock i sjukförsäkringen så blev du ändå tvingad att återgå till jobbet, fast din läkare sa att du behövde mer vård.

Under Alliansens åtta år långa regeringstid försämrade man för dem som skadades på jobbet och som blev sjukskrivna. Morot och piska funkar inte om du är sjuk.

Men det tyckte inte Moderaterna som införde den berömda stupstocken, som återigen kommer att införas med M, KD, SD och L som regeringsunderlag. Om det blir den koalitionen är svårt att säga i dag, men det är troligt att det kommer att bli en blåbrun regering de kommande fyra åren.

Sverigedemokraterna är ett riktigt arbetarfientligt parti och att Moderaterna kallat sig det ”nya arbetarpartiet” är en ren lögn. Hur kan man kalla sig arbetarparti när man vill försämra villkoren för arbetare?

Hur kan man kalla sig arbetarparti när man vill försämra villkoren för arbetare?

Som exempel vill Moderaterna försämra anställningstryggheten när partiet föreslår att förlänga provanställningar från sex till tolv månader. Under en provanställning kan arbetsgivaren säga upp dig utan att förklara sig och därför skapar det en otrygghet på arbetsmarknaden. Man kan fråga sig var gränsen kommer att gå under blåbrunt styre, kommer de införa provanställning för alltid?

Sen kanske arbetare behöver en påminnelse om Lex Laval, som infördes av alliansregeringen 2010. Detta efter en dom i EU-domstolen som sa att Byggnads och Elektrikerna hade krävt för mycket. Det som fackförbunden krävde var att arbetare från ett annat EU-land ska ha svenska kollektivavtal med schyssta lönevillkor och en bra arbetsmiljö.

Jag kommer inte bli förvånad om det blir så att en arbetare måste ha två eller tre jobb för att kunna leva på lönen.

Ett blåbrunt styre vill återinföra Lex Laval, och det är samma som att säga ”nu ska vi dumpa lönerna”. Jag kommer inte bli förvånad om det blir så att en arbetare måste ha två eller tre jobb för att kunna leva på lönen.

Det kommer att ske mycket som inte är fördelaktigt för arbetare om vi får ett blåbrunt styre. Men jag hoppas att många arbetare inser att om fyra år, då är det val igen. Frågan är om det då finns någonting kvar att rädda av de goda kollektivavtal som arbetare i generationer har kämpat för.

Tommy Engström, socialdemokrat och städare på Samhall.