Höjd mertidsersättning och satsning på lågavlönade – Fastighets hjärtefrågor med bland LO:s krav
Fastighets är positivt till LO:s gemensamma krav i avtalsrörelsen 2025, med fokus på höjd ersättning för deltidsanställdas mertid och en satsning på låglönegrupper.
Frågorna lyftes fram vid en presskonferens på onsdagen.
LO-förbunden ska gemensamt driva att ersättningen för mertid höjs i den kommande avtalsrörelsen. En EU-dom som kom nyligen satte frågan högt på dagordningen.
LO-förbunden i samordningen slår fast att höjd mertidsersättning är en väg mot att heltid ska vara norm även för arbetare.
Mertidsersättning är den tid som en deltidsanställd jobbar utöver sin ordinarie arbetstid upp till heltid. Men ersättningen för mertid är lägre än den för övertid.
Mertid och övertid
En heltidsanställd städare som jobbar tre timmar övertid en vardag får 689 kronor i övertidsersättning.
En halvtidsanställd städare som jobbar tre timmar extra, utöver ordinarie arbetstid, får 516 kronor i mertidsersättning.
Mertid avser all tid som en deltidsanställd jobbar utöver sin arbetstid upp till arbetstidsmåttet för heltid.
(Räkneexemplet utgår från serviceentreprenadavtalets lägsta heltidslön på 26 979 kronor).
Nöjd med LO-linjen
Lemmy Mauritzon, förbundsordförande för Fastighets, gläds över att kravet finns med på LO:s gemensamma kravlista.
— Där är ju vi. Vi har en stor andel av våra medlemmar som är deltidsanställda så den frågan är förstås viktig för oss.
Lemmy Mauritzon tycker att Fastighets fått säga det man velat säga i diskussionerna med de övriga LO-förbunden i samordningen.
— Vi har inte reserverat oss någonstans utan gick på styrelsens linje. Sedan blir det alltid en kompromiss, där man både får se till sin egen helhet och till den stora helheten inom LO, säger han.
Seko vill ha skarpa krav
Tolv av LO:s 13 förbund har ställt sig bakom förslaget till LO-samordning som presenterades på onsdagen.
Men förbunden har fram till den 29 november på sig att slutgiltigt svara samordningen.
Seko är det enda förbundet som i dagsläget inte står bakom de gemensamma kraven. Seko vill se skarpa krav på arbetstidsförkortning och tycker att det skulle ha funnits med bland kraven redan nu, skriver Arbetet.
Blev en kompromiss
Men frågan om arbetstidsförkortning ska i stället hanteras via en utredning, där konkreta förslag ska tas fram.
— Vi hade också gärna velat ha med arbetstidsförkortningen bland kraven, men det blev en kompromiss för vår del. Man får välja vilken väg man ska gå beroende på vad vi tror är bäst för våra medlemsgrupper, säger Lemmy Mauritzon.
Förberedelserna inför Fastighets egen avtalsrörelse är redan i full gång.
Förbundet har haft regionala avtalsråd för att få in förslag från medlemmarna om vad de vill att förbundet ska driva i kommande avtalsrörelse.
Centralt avtalsråd
Nu i november blir det centralt avtalsråd. Där ska förtroendevalda från hela landet gå igenom yrkandena som kommit in på de olika avtalsområdena och prioritera bland dem.
Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson ser framför sig att mycket kommer att handla om inflationen. Många medlemmar upplever att de haft det tufft ekonomiskt. Nu vill de ha kompensation för det.
— Det kommer nog vara ett tryck från medlemmarna om högre löneökningar, säger Joakim Oscarsson.
LO:s gemensamma avtalskrav
LO består av 13 olika förbund, däribland Fastighets.
Nu har alla förbunden träffats i representantskapet för att besluta om förbunden i LO ska samordna sig i avtalsrörelsen. Och vilka gemensamma krav som ska ställas på motparterna hos arbetsgivarna.
Gemensamma krav som LO-samordningen vill driva i avtalsrörelsen 2025:
- Löneökningar till alla.
- Höjda lägsta löner. Avtalens lägsta löner höjs med det värde som motsvarar löneökningarna inom avtalsområdet. Brytpunkten mellan krontalshöjning och procentuell höjning ska sättas vid 29 100 kronor.
- Alla ersättningar i avtalen inklusive lägsta semesterlön höjs med ett procenttal som motsvarar löneökningarna inom avtalsområdet.
- Ersättningen för mertid ska justeras upp så att diskrimineringen av deltidsanställda upphör. Det är ett steg i arbetet att att göra heltid till norm på hela arbetsmarknaden.
LO:s styrelse får även i uppdrag att förbereda förhandlingar om förkortad arbetstid för arbetare. Utredningens arbete ska vara klart senast den 15 maj 2025.