Hatice kan inte leva på sin lön – nu tar LO strid mot deltiderna
Städaren Hatice Koc är fast anställd på ISS Facility Services, men kan knappt leva på sin deltidslön. Hon är inte ensam. Deltidsarbete är nästan dubbelt så vanligt bland städare som på övriga arbetsmarknaden.
I avtalsrörelsen tar LO-förbunden gemensamt strid mot ofrivilliga deltider.
I Hatice Kocs plånbok finns ett tummat svartvitt fotografi på en man. Det är hennes pappa.
– Han gick bort för några år sedan, men jag hade inte råd att åka hem till Turkiet för att vara med på begravningen, berättar hon.
Vi ses en höstdag efter hennes arbete på städföretaget ISS Facility Services. För ISS städar hon kontor och apotek runt om i Stockholm. I tre år har hon varit fast anställd, men bara på en tjänstgöringsgrad runt 40 procent.
På hennes korta arbetsdagar kan hon ibland resa runt till fyra olika arbetsställen, eftersom arbetsgivaren har små städkontrakt utspridda på olika platser i huvudstaden.
11 000 kronor i lön
Efter skatt landar Hatice Kocs inkomst på runt 11 000 kronor i månaden. Som ensamstående mamma med två tonårsbarn är det svårt att få lönen att räcka till de mest grundläggande saker, såsom mat och hyra.
Förutom lönen får hon också underhållsstöd för barnen och barnbidrag. Men när inflationen gjort allt dyrare har stressen för pengar ökat allt mer.
– Jag har ont i magen i slutet av månaden. Ibland får jag låna pengar av släkt och vänner för att ha råd med mat. Ändå köper jag alltid den billigaste maten. Vi överlever men vi lever inte. Jag kan sällan bjuda mina barn på en fika på stan, säger hon.
Städare jobbar ofta deltid
Hon har sökt flera heltidsjobb som städare, men utan resultat. I våras skickade hon med hjälp av Fastighets in en blankett till ISS där hon begärde att få utökad tjänst. Men än så länge har hon inte fått svar från arbetsgivaren.
Hatice Koc är inte ensam om att arbeta deltid i städbranschen. Enligt statistik som SCB tagit fram åt Fastighetsfolket så är det nästan dubbelt så vanligt bland städare att arbeta deltid, jämfört med snittet på den övriga arbetsmarknaden.
Förra året arbetade 41 procent av städarna deltid, att jämföra med 21 procent på övriga arbetsmarknaden.
Det är också vanligare att kvinnliga städare arbetar deltid. Förra året arbetade 44 procent av de kvinnliga städarna deltid, att jämföra med de manliga städarna, där 33 procent arbetade deltid.
Het fråga i avtalsrörelsen
Inför den kommande avtalsrörelsen har LO-förbunden enats om att ta strid mot de ofrivilliga deltiderna.
”Vi måste få stopp på ofoget där vi har arbetsgivare som anställer folk på deltid och sen får de anställda jaga timmar för att få ihop ekonomin”, sa LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä när LO presenterade sina gemensamma krav inför avtalsrörelsen.
För att göra det dyrare för arbetsgivarna att anställa på deltid vill LO-facken få igenom en högre ersättning för mertid, alltså övertid för deltidsanställda.
I dag är mertidsersättningen nämligen lägre än övertidsersättningen som heltidsanställda får, vilket gör deltidsanställningar billiga för arbetsgivarna.
Billigare med deltidsanställningar
Mertid avser all tid som en deltidsanställd jobbar utöver sin arbetstid upp till arbetstidsmåttet för heltid. Mertidsersättningen är lägre en övertidsersättningen som heltidsanställda får.
En heltidsanställd städare som jobbar tre timmar övertid en vardag får 689 kronor i övertidsersättning.
En halvtidsanställd städare som jobbar tre timmar extra, utöver ordinarie arbetstid, får 517 kronor i mertidsersättning.
Två vårdbiträden i Tyskland som jobbade deltid anmälde att de inte fick övertidsersättning. EU-domstolen tog upp fallet och ger dem rätt. Fastighets anser att domen visar på en diskriminering mot deltidare.
(Räkneexemplet ovan utgår från serviceentreprenadavtalets lägsta heltidslön på 26 979 kronor).
Facket: ”Situationen har förvärrats”
Ewa Edström är ombudsman på Fastighets förbundskontor och har jobbat för städares arbetsvillkor i tio år. Hon menar att problemet med ofrivilliga deltidsanställningar i städbranschen funnits länge, och det har inte förbättrats över tid. Snarare kan hon se att situationen förvärrats.
Det beror på att allt fler städkunder vill ha städning när verksamheterna inte är öppna, på tidiga morgnar och sena eftermiddagar och kvällar.
– Vi på Fastighets har arbetat för att städning på dagtid och heltid ska vara norm i städbranschen så länge jag kan minnas. Men från att städning på dagtid varit det naturliga går branschen nu i motsatt riktning, där många kunder vill ha städat utanför sin produktionstid. Städarna ska inte synas, det är ett jätteproblem, säger Ewa Edström.
När kunderna vill ha städat utanför kontorstid blir det svårt för städföretagen att erbjuda sina anställda heltidsanställningar. Ewa Edström menar att det är både kundernas och städföretagens ansvar att förändra situationen.
– Kunderna måste förstå att deras krav gör att städarna inte kan leva på sina löner. Och städföretagen måste våga säga ifrån till sina kunder.
– De måste våga säga att de har arbetsmiljöansvaret för sina städare och att de därför måste kunna städa på dagtid. Annars kommer de inte kunna erbjuda heltidstjänster och löner som går att leva på, säger hon.
Vill höja sysselsättningsgraden
ISS Facility Services HR-direktör Paolo Pelacchi Björkman vill inte kommentera enskilda städares fall. Men han säger till Fastighetsfolket att ISS arbetar för att höja sysselsättningsgraden för sina städare.
– Det är ett högt prioriterat område för oss att kunna erbjuda högre sysselsättningsgrad. Vi som ett stort internationellt företag har förstås större möjligheter att lyckas med detta än ett mindre städföretag. Men det är en utmaning när många kunders behov av städning är under begränsade tider på dygnet, säger Paolo Pelacchi Björkman.
Är det ert ansvar som städföretag att se till att era anställda kan leva på sin lön?
– Ja, det är alla städarbetsgivares ansvar att höja sysselsättningsgraden. Vi styr inte efterfrågan men vi har en dialog med våra kunder och lyfter den här frågan när vi förhandlar avtal. Vi har en hög sysselsättningsgrad för majoriteten av våra städare, men vi är inte nöjda.
På frågan vad Hatice Koc drömmer om svarar hon med självklarhet.
– Jag vill ha ett bra liv, där jag inte är stressad för pengar och där jag kan ge mina barn det som de behöver. Jag vill bara ha en heltidstjänst som städare, jag tycker inte att jag begär så mycket. En heltidstjänst skulle göra att jag fick andas ut, säger hon.