43 miste livet på jobbet 2024 – en av dem var en Samhallanställd
43 arbetstagare dog på jobbet under 2024, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.
En av dem var en 65-årig anställd på Samhall i Vimmerby som föll i en trappa.
Det var den 19 januari 2024 som den anställde på Samhall i Vimmerby var på väg för att hämta tvätt på ett arbetsställe i Småland. Han ramlade då på det sista trappsteget på väg ner i en trappa och föll framåt mot golvet.
Efter fallet klagade mannen på att hade lite ont i höften och benet. När han och arbetskompisen var tillbaka på tvätteriet där de jobbade gick han och lade sig för att vila. En timme senare upptäckte en kollega att han inte längre andades. Hans liv gick inte att rädda.
”Varje dödsolycka en stor tragedi”
Totalt miste 43 personer livet på jobbet under 2024 visar siffror från Arbetsmiljöverket. Det kan jämföras med rekordåret, 2023, då 62 personer råkade ut för arbetsplatsolyckor som ledde till döden. Det var den högsta siffran på 12 tolv år, skriver Arbetet.
Vanligast var fallolyckor, klämolyckor och trafikolyckor. Både städare och fastighetsskötare har högre risk att råka ut för allvarliga olyckor på jobbet än andra yrkesgrupper, visade en rapport från AFA Försäkring som presenterades i somras. Den vanligaste olyckan i bägge branscherna var just fallolyckor.
Ola Hansson, projektledare för Arbetsmiljöverkets nollvision mot dödsolyckor, säger till Arbetet att varje dödsolycka är en stor tragedi, även om det under 2024 inträffade färre dödsolyckor än det gjorde under 2023.
– Det är svårt att dra slutsatser bara av att titta på utvecklingen från ett år till ett annat, säger han till tidningen.
”Arbetsgivaren bär ansvaret”
Men om man tittar över en längre period, från 1950 och framåt så har dödsolyckorna generellt gått ner kraftigt i antal. På 1950-talet inträffade det varje år runt 400 dödsfall. Dock säger Ola Hansson till Arbetet att nedgången har bromsats upp under 2000-talet.
– Man ska komma ihåg att den största effekten på en bra arbetsmiljö uppnås på arbetsplatserna. Det är arbetsgivaren på den arbetsplatsen som bär ansvaret. Sedan är det många andra aktörer som behöver bidra från sitt håll för att få ner olyckorna. Vi är en sådan aktör. Skyddsombud, fack och arbetsgivarorganisationer har också en stor roll, säger han, som svar på Arbetets fråga om huruvida myndigheten har misslyckats med sin nollvision mot dödsolyckor.