Du har enligt arbetsmiljölagen rätt att inte bli utsatt för asbest på jobbet. Arbetsgivaren är alltid ansvarig för din arbetsmiljö.

Vad är asbest?

Asbest är ett samlingsnamn på flera mineraler som finns i vår natur. Den vanligaste som har använts i byggmaterial är krysotil, vit asbest.

Varför är asbest farligt?

Det är först när man river i material som har asbest i sig och det börjar damma som det blir farligt. Då frigörs asbestfibrer som svävar omkring i luften. Om du andas in fibrerna kan de ta sig långt ner i dina lungor och orsaka allvarliga sjukdomar som till exempel lungcancer och mesoteliom. Men sjukdomarna bryter ut först 20-40 år senare. I Arbetsmiljöverkets föreskrift kan du läsa mer om vilka bestämmelser som gäller för asbesthantering.

Är asbest farligt om jag bara har andats in det en gång?

Det finns egentligen ingen lägre gräns för när det inte är farligt. Men om du bara har råkat andas in asbest en gång är sannolikheten för att du ska bli sjuk marginell.

Vilka skyldigheter har arbetsgivaren för att skydda mig från riskerna med asbest?

Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Vid minsta misstanke om asbest, begär att din arbetsgivare tar ett prov. Innan till exempel en renovering i en fastighet ska göras måste arbetsgivaren göra en riskbedömning och inventera miljön. Det är bättre att kolla en gång för mycket än för lite. Om du inte får gehör, kontakta snabbt ditt skyddsombud eller någon annan i din fackliga organisation.

Hur kan jag skydda mig mot asbest?

 Använd personlig skyddsutrustning och tryckluftsmatat andningsskydd. Helmasker, halvmasker och fläktmatade andningsskydd ger inte ett tillräckligt säkert skydd, enligt Prevent. Läs mer i informationsbroschyren ”Bli asbestsmart” som Fastighets tagit fram ihop med de övriga fackförbunden inom 6 F.

Varför började man använda asbest?

För att det hade många fördelar. Som att det har en hög mekanisk hållfasthet, tål höga temperaturer och både är ljud och värmeisolerande. Asbest har även hög tålighet när det kommer till kemikalier.