I vilken utsträckning ligger arbetsmiljöfaktorer bakom insjuknande i hjärt-kärlsjukdom och stroke? I en ny rapport från Arbetsmiljöverket beskrivs det aktuella kunskapsläget.

År 2007 bedöms 440 personer i åldersgruppen 25 – 74 år ha avlidit i arbetarelaterad hjärtinfarkt. Samma år uppskattas arbetsmiljöfaktorer ligga bakom närmare 2 800 personers insjuknande i hjärtinfarkt, med olika grader av hälsoinskränkningar.

Det är professor Bengt Järvholm och epidemiolog Christina Reuterwall vid Umeå universitet, som följt upp och fördjupat en tidigare forskningsrapport från 2010 om den arbetsrelaterade dödligheten i dessa sjukdomar.

Sambandet mellan arbetsmiljö och hjärtsjukdom finns belyst i ett flertal studier och anses bättre säkerställt än för stroke.

En del studier finner stöd för samband mellan skadlig stress eller ”job strain” (i det här sammanhanget: låg kontroll i kombination med höga krav) och stroke. Resultaten varierar stort. Men vissa räknar med att andelen arbetsrelaterade strokefall kan vara så hög som 15 procent. Det skulle betyda att cirka 1 500 personer, av de närmare 10 000 insjuknande i stroke 2007, blev sjuka genom arbetet.

I kunskapsöversikten kopplas uppgifter ur svenska register och arbetsmiljöundersökningar till resultat från olika forskningsstudier. Det är dock osäkert huruvida skadlig stress är specifikt för ett yrke eller näringsgren, framhålls det.

−Analyserna visar att utbildningsområdet är en sektor där riskerna för skadlig stress ökar, säger Bengt Järvholm och Christina Reuterwall. Även inom vård och omsorg finns hög förekomst av denna typ av skadliga stress. Dessutom är skiftarbete vanligt inom vård och omsorg vilket ger ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

−Denna forskningsrapport, liksom den förra, bidrar till att bredda och fördjupa kunskapen om den arbetsrelaterade ohälsans utbredning, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.  Den bör ge incitament för arbetsgivare och chefer att tillsammans med sina anställda förebygga den skadliga stress, som gör människor sjuka.

En ny stor arbetsmiljöundersökning publiceras i mitten av juni. Där redovisas uppgifter om bland annat utvecklingen av skadlig stress på branschnivå.