På helgerna, när de flesta myser i tevesoffan, ger sig nattvandrarna ut på gatorna. Genom sin närvaro vill de skapa trygghet i bostadsområdet för unga och äldre. En av de engagerade vuxna som nattvandrar är fastighetsarbetare Jorma Åström i Uppsala.

Det är uppfriskande att möta Jorma Åström – en i den växande skara frivilligarbetare som gör skillnad i vårt land. Han förefaller vara en lugn och an­svars­­full person som kan stötta vilsna, leds­na ungdomar. Just det rätta virket för en nattvandrare.
– Den främsta anledningen till att jag nattvandrar är att jag värnar om Gottsundas väl och ve, säger Jorma. Det ska vara säkert för alla att vistas här och inte ske någon skadegörelse. Samtidigt hoppas jag att vi kan bidra till att ungdomar mår bra och inte hamnar i trubbel.
– Att göra en sådan här ideell insats känns inte som någon stor uppoffring, fortsätter han. Att nattvandra är inget farligt eller svårt uppdrag och du bestämmer själv hur ofta du vill vara med och gå.
Jorma kallar sig en typisk föreningsmänniska och gillar att umgås med barn och ungdomar. Innan han fick problem med ett knä tillbringade han många kvällar med att träna unga i fotboll och innebandy.
– Jag är en rastlös själ och inte mycket för att mysa framför teven med chips och ”hallonsaft”. Mitt stora fritidsintresse är att gå ut och lyssna på musik. Katalin i Uppsala ordnar bra rock- och blueskonserter.
Förnöjsamhet präglar Jorma. Han har bara positiva saker att säga om sitt jobb på kommunala bostadsföretaget Uppsalahem och han trivs mycket bra i Gottsunda – den förort till Uppsala där han bor sedan 1974.
– Ibland har det väl hänt att jag funderat på att flytta, men jag har rätt snabbt släppt idén, säger han. Det är så fint här. Inte bara höghus, som utomstående ofta tror, utan en blandad bebyggelse, mycket natur inpå knutarna och en hel del ordnat för barn och ungdomar, som en stor idrottsplats och en fritidsgård.

Jorma tillägger att hans bostadsområde tyvärr fortfarande dras med ett oförtjänt dåligt rykte sedan det var ett omskrivet upplopp här – ett eskalerande gatubråk av samma typ som i Backa i Göteborg, Rosengård i Malmö och nu senast Tensta i Stockholm.
– Det började med att några unga satte eld på bilar och sedan, när kravallutrustad polis kallades in för att få stopp på vandalisering­en, hettade det till ordentligt, säger han.
I efterdyningarna av kravallerna blev Jorma tillfrågad av ordföranden i Nattvandrarna Gottsunda, som han kände via jobbet, om han ville gå med i föreningen.
– Först sa jag nej eftersom jag inte trodde det var något för mig, men tänkte sedan att jag kan ju i alla fall prova. Det har jag verkligen inte ångrat, säger han. Det är ett väldigt gott kamratskap i föreningen och det är roligt att dela ett intresse. Vi möter många glada och trevliga ungdomar när vi vandrar och speciellt tjejer kommer fram och tackar för att vi finns.

Ibland frågar ungdomar Jorma vad han tjänar som nattvandrare och blir förbluffade över att han inte får något betalt.
– Även på jobbet kan folk undra varför jag offrar lediga kvällar utan att få lön för mödan. Jormas förklarar då att det känns bra att göra en samhällsinsats.
– Allt i livet handlar inte om att tjäna pengar, det finns andra mänskliga värden.
Han tycker att äldre har ett ansvar för den unga generationen och kan undra varför 12–13-åringar är ute vind för våg på kvällar­na. Bryr sig deras föräldrar inte om vad de gör?
På den årliga Gottsundadagen, då det vankas underhållning och mat från alla världens hörn, brukar Nattvandrarna ha ett informationsbord och en lista där intresserade kan skriva upp sig.
– Det kan bli många namn, men sedan dyker folk inte upp. Det är lite trist, säger han.
Med fadersstolthet berättar Jorma om sina tre idag vuxna barn.
– Det har gått bra i livet för alla. Min dotter, som bor kvar i Gottsunda, är också med och nattvandrar. Ibland har vi varit ute och patrullerat ihop och det känns jättebra.

Jorma säger att det mestadels är väldigt lugnt i Gottsunda på fredags- och lördags-kvällar när nattvandrarna är ute. Han har aldrig känt sig rädd. Det har inte varit något större bråk och han har inte sett något vapen.
– Men visst kan unga reagera negativt för att de tycker vi ger oss in på deras revir, säger han. Några har också blivit upprörda för att de trott att vi fungerar som tjallare eftersom vi pratar med polisen. Då har vi fått förklara att vi inte är vakter eller spioner utan bara en grupp vuxna som bryr sig.
Jorma betonar att i alla situationer när det hettar till – vare sig det är privat eller på jobbet – gäller det att behålla sitt lugn. Efteråt kan man gå undan och svära lite i en vrå eller, som nattvandrare, bakom ett träd.
En del fylla är det förvisso, men det är sällan Jorma ser någon redlöst berusad och då är det oftast en vuxen som kommer från krogen. Främst är det öl och cider ungdomarna dricker.
– Att någon använder droger eller langar har jag inte sett något bevis på, tillägger Jorma, som gått en informationskurs om droger via polisen.

Nattvandrarna har ett bra samarbete med både polisen – som cirklar runt i området – och socialjouren. Från skolans håll har dock intresset för verksamheten varit förvånansvärt svalt.
En nattvandrare får inte ta sprit från ungdomar eller ingripa i bråk etc. Det har bara polisen rätt att göra.
– Men vi kan gå fram till ett gäng ungdomar och fråga vad de gör ute och hur de har det, säger Jorma. Skulle någon behöva hjälp att ta sig hem på grund av fylla, eller en filt att värma sig med, kan vi bistå med det. Vi har även med lite sjukvårdsartiklar i en ryggsäck och en mobil som vi kan låna ut om någon behöver ringa ett samtal.
Jorma berättar att tjejer ibland ber nattvandrarna att följa dem hem från bussen.
– Att det är mycket natur i Gottsunda innebär att det kan kännas lite obehagligt att röra sig på gångvägarna. Efter en trygghetsvandring som jag deltog i som boende, och där vi påpekade saker som borde åtgärdas, har dock förhållandena förbättrats. Belysningen är mer genomtänkt, sly och buskage har tagits bort.
Nattvandrarna är alltid minst tre. De ger sig ut vid niotiden på kvällen och är ute så länge de vill och orkar. De går sakta, kollar läget och stör inte mer än det behövs.
– Vi brukar börja i centrum som då håller på att stänga, förutom en krog som har öppet till fem på morgonen. Sedan rör vi oss på platser där unga brukar hänga, som vid skolor, dagis och på lekplatser. Samtidigt som vi kollar in vad ungdomar har för sig, ser vi också efter om det skett någon skadegörelse, krossade fönster till exempel, och i så fall rapporterar vi det.
Jorma berättar att nyligen har det tyvärr varit problem med stenkastning mot bussar i Gottsunda. Men något sådant har de inte sett under sina vandringar.
Idag är Jorma aktiv som styrelseledamot i Nattvandrarna Gottsunda. På grund av det trilskande knäet kan han tyvärr inte delta i vandringarna just nu.
– Jag längtar efter att ge mig ut igen. Både för att det är trevligt att möta ungdomar och för att de här promenaderna är ett utmärkt tillfälle att ventilera stora och små saker med andra vuxna. Stillheten i skymningen uppmuntrar till förtrolighet.

 

Bostadsbolagen är med och stöttar

Nattvandrarna Gottsunda är sedan 2008 en lokalgrupp av den rikstäckande stiftelsen Nattvandrarna.nu. Den stöttas av bostadsbolagen Uppsalahem, Graflunds och Uppsala Kommuns Fastighets AB och samarbetar med Hyresgäst­föreningen.
Gruppen har idag cirka 20 medlemmar och är till för att skapa trygghet och förtroende i sitt närområde. Den är verksam i Gottsunda och Valsätra och vandrar även i Uppsala innerstad vid större evenemang, som kulturnatten och valborgsfirandet.
Det ordnas kurser för medlemmarna i exempelvis taktisk kommunikation och första hjälpen och man har en föreningslokal att samlas i. Där­ifrån utgår gruppen varje fredags- och lördagskväll, lätta att känna igen i sina brandgula jackor eller svarta t-shirts. Nattvandrarna går i en grupp på minst tre, tjejer och killar blandat så långt det går, och fokuserar på platser där unga brukar hänga, som vid skolor, dagis och på lekplatser.
Läs mer på www.nattvandring.nu.