– Centerpartiets och Folkpartiets ordförande Annie Lööf och Jan Björklund föreslog i Almedalen att ersättningen till arbetslösa bör öka samtidigt som den differentierade avgiften till a-kassan ska tas bort. Det är bra och ligger helt i linje med IF Metalls uppfattning, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

IF Metall beklagar dock att Centerpartiet och Folkpartiet villkorar förbättringarna av arbetslöshetsförsäkringen med försämringar i lagen om anställningsskydd, LAS.

Annie Lööf har framfört att kompetens ska avgöra om man ska ha jobbet kvar vid driftsnedskärningar och inte enbart anställningstid.
– Min uppfattning är att Annie Lööfs och Jan Björklunds uppfattningar om LAS bygger på en felaktig bild av hur LAS tillämpas, säger Anders Ferbe, som kommer att bjuda in Annie Lööf och Jan Björklund till IF Metall för att tillsammans med lokala företrädare diskutera LAS.

Anders Ferbe menar att de då kan få lokala konkreta exempel på hur just kompetens är avgörande för att kunna behålla ett jobb. Det borde, enligt IF Metall, kunna ge förutsättningar för höjd ersättningsnivå till arbetslösa och ett slopande av de orättvisa avgifterna eftersom det nu finns riksdagsmajoritet för detta utan att LAS försämras.
– Vi måste med alla medel jobba för att IF Metalls 30 000 arbetslösa får en dräglig ersättning vid arbetslöshet, nu får de cirka 55 procent av tidigare lön, säger Anders Ferbe.