De flesta européerna går till arbetet trots att de är sjuka. Det visar en undersökning från StepStone. Undersökningen visar dock att svenskarna är de som oftast väljer att ta en sjukdag när de mår dåligt.

19 procent av svenskarna uppger att de alltid stannar hemma när de är sjuka. Den siffran gör svenskarna bäst i Europa på att ta en sjukdag. I Frankrike arbetar däremot de flesta trots sjukdom och endast tre procent uppger att de är borta från arbetsplatsen när de känner sig sjuka.

Det finns två anledningar till varför européerna väljer att gå till jobbet trots sjukdom. Den ena är rädslan för att få sparken och den andra för att jobbet ligger dem varmt om hjärtat.

I Sverige väljer nio procent av svenskarna att gå sjuka till jobbet av rädsla att få sparken och 21 procent uppger att de arbetar sjuka eftersom jobbet är viktigt för dem. Fransmännen är de som känner störst press att gå till jobbet; 21 procent uppger att de inte vågar stanna hemma av rädsla för att bli av med jobbet.

Undersökningen är genomförd i sju europeiska länder. Totalt har 11423 personer deltagit.

Om StepStone: StepStone grundades 1996 och är idag en av de mest framgångsrika jobbportalerna i Europa. Med 24,6 miljoner besökare och 299 000 lediga jobb varje månad.