Jennifer Hajdic varvar universitetsstudier med trädgårdsjobb. För femte året i rad säsongsarbetar hon på Bostadsbolaget i Göteborg.
När vårterminen slutar slår hon igen kurslitteraturen och arbetar ute i det fria och rensar rabatter och klipper gräs tills höstterminen startar.

På Hisingen invid Rambergets fot, där Bostadsbolaget har ett flertal fastigheter, hjälper Jennifer till att hålla gårdarna välskötta och blomstrande. Hon har bra meriter för detta arbete – florist­examen och trädgårdsutbildning.
– Jag älskar allt som växer, blommar och doftar. En tid arbetade jag som florist i blom­sterbutik. Det fick mig att vilja veta mer om träd och växter. Förutom på Bostadsbolaget har jag säsongsarbetat på Botaniska trädgården. Det var också kul, men ett mer inrutat jobb.
Jennifer konstaterar att vill man arbeta med trädgård är det ofta säsongsarbete som gäller och det har passat henne bra.
– Som ny säsongare på bostadsföretaget kändes det förstås lite osäkert. Folk visste inte vad jag kunde och jag var inte bekant med de rutiner som gällde. Nu är det som att återvända hem. Jag känner mig välkommen och kan genast börja jobba.

På gården där vi sitter denna högsommardag frodas verkligen grönskan, vilket till en del beror på allt regn i sommar.
– Mestadels har det varit skurar och sedan uppehåll då det hunnit torka upp, men ibland har det varit skyfall och åska. Då får man sysselsätta sig inomhus, sortera och städa bland verktyg och se över maskiner, säger Jennifer.
Förutom gräsklippare kör hon en liten traktor när hon ska transportera ogräs till en kompost.
– Jag är alltid aktsam när jag jobbar med maskiner och vet vilka säkerhetsföreskrifter som gäller. Att man tagit del av reglerna får man intyga skriftligt och så får man kvittera ut arbetsskor.
Krånglar en maskin vänder hon sig till en kvartersvärd som är en hejare på att fixa sådant.
– Det är god stämning i arbetslaget och en lättsam jargong. Jag får höra många roliga historier om hur hyresgäster beter sig.
Jennifer tror kanske att hon som säsongs­arbetare är extra mån om att passa in i gäng­et. Hon pratar bara om sina studier om nå­gon frågar.

Som för många yngre är Jennifers studieväg rätt krokig. Efter att ha läst engelska och pedagogik började hon studera till socionom men svängde om och utbildar sig nu till journalist.
– Arbetskamraterna kan fråga om det inte är svårt att få jobb och det stämmer ju, men man måste satsa på det man tycker är kul. En annan vanlig fråga är om det inte är ett väldigt tufft yrke. Många i Göteborg förknippar journalister med Janne Josefsson på SVT:s ”Uppdrag granskning”. Men sådan skjut­järnstaktik är det få som använder sig av.

Jennifer har alltid känt sig behövd och uppskattad som säsongare. Hon är även nöjd med löneutvecklingen. Idag tjänar hon 20 500 kronor per månad.
– Säsongsjobbet har gjort att jag mestadels sluppit att ta studielån, vilket känns jättebra.
Jennifer har varit på flera av bostadsföretagets områden och säger att det är lite skillnad på hur man jobbar på de olika ställena och hur mycket man vill kontrollera hennes arbetsinsats. Det är även skillnad på hur hyresgästerna uppträder.
– I Eriksberg, där lägenheterna är betydligt dyrare än här, ställs det mer krav. Hyresgäster kan påpeka att ”de där buskarna nog bör beskäras nu” eller fråga om inte gräsmattan ska gödslas mer så den blir grönare.
På Ramberget är det få som framför åsikter om växtligheten eller utemiljön.
– Men visst händer det att någon vill diskutera vad vi planterar och häromdagen undrade en kvinna varför vi tagit bort ett skatbo. Det brukar annars uppskattas. Fåglarna för sådant väsen.
Ibland kan en hyresgäst fråga vad en blomma heter. Jennifer svarar glatt om hon kan.
– Trots att jag är trädgårdsutbildad vet jag inte namnet på de här ljuvliga gula rosorna, men känn så härligt de doftar, säger hon.
Folk brukar tro att Jennifer har en fin trädgård hemma. Men hon bor i lägenhet, dock utanför stan, i Kungälv.
– Jag prioriterar att ha nära till naturen. Att åka in till arbetsplatsen går ändå smidigt. Jag cyklar första biten, tar sedan buss och så spårvagn.

Jennifer har vanligen områdets miljövärd som arbetsledare. Hon kan tycka att det är skönt att inte ha det yttersta ansvaret för utemiljön, behöva hålla koll på budget etc.
– Som det är nu känner jag ingen press och kan koppla av. Samtidigt har jag mycket fria händer. Ingen går efter och övervakar mitt arbete.
När Fastighetsfolket gör reportage är Ram­bergets miljövärd på semester och Jennifer har en annan säsongare till hjälp. Ett schema på bostadsexpeditionens vägg visar det svårlagda pussel som sommartiderna utgör. Att extra arbetskraft behövs, betygas av kvarters­värd Yngve Johansson.
– Utan säsongsarbetare skulle vi inte hinna med alla sysslor. Jag hoppas Jennifer kommer tillbaka till oss nästa år. Hon är en himla trevlig tjej, säger han.
Som journalist undrar jag varför Jennifer inte söker sommarvikariat på tidning.
– Tids nog hinner jag söka journalistjobb, jag har 1,5 terminer kvar av utbildningen. Flera i klassen har också andra typer av jobb på sommaren.
Jennifer beskriver säsongsarbetet på Bo­stadsbolaget som en frihamn.
– Jag mår aldrig så bra i själen som då jag får vara ute i det fria och jobba. Visst kan jag få lite ont i knäna eller värk i ryggen. Men det är övergående krämpor.
Att hon inte får semester stör henne heller inte.
– Jag får ta ledigt ett par dagar och har ju kvällar och helger fria och kan göra roliga saker då.
Musik är en annan sak som får Jennifer att må bra. Till helgen ser hon fram emot Bruce Springsteen på Ullevi – ett evenemang som får hela Göteborg att koka. Hon lyckades få tag på en biljett i sista stund och förklarar senare via mejl att det var en fantastisk konsert.
När Jennifer jobbar brukar hon lyssna på radio i hörselkåpor, men sällan på musikkanaler, eftersom det är så mycket reklam.
– En favorit är Sommar i P1 och en jättebra sommarpratare var sångerskan Jill Johnson, som berättade gripande om historierna bakom flera av sina låtar. Att de bygger på livsöden som människor skrivit brev till henne om, fick dem att växa i mina öron.

När hösten nalkas börjar Jennifer längta åter till studierna, men det är med visst vemod hon lämnar arbetet och arbetskamraterna.
Hon har alltid blivit uppmuntrad att komma tillbaks nästa säsong, men har inte förtur till jobb.
– Jag får söka de lediga platser som ut­annonseras som alla andra hågade.
En framtidsdröm för Jennifer är att arbeta på en trädgårdstidning. Men sådana magasin produceras oftast i Stockholm och flytta vill hon inte.
– Kanske kan jag få jobb på en lokaltidning som Kungälvsposten, där jag gjort praktik, säger hon. Åt dem har jag skrivit ett par artiklar varav en om en trädgårdsdag.
Jennifer har flera gånger blivit uppmuntrad att söka lediga tjänster som miljövärd. Det alternativet lockar också.
– Tänk om det gick att kombinera mina intressen. Att ha ett praktiskt arbete och ett teoretiskt arbete vore idealt.