För många är ledigheten slut den här veckan och man återvänder till arbetet. Stockholmarna har i snitt över en halvtimme till jobbet, bland smålänningarna tar sig de flesta till jobbet på mindre än en kvart. Och för fem procent av svenskarna tar det över en timme att ta sig till sin arbetsplats. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

 I veckan återvänder många till sina arbeten efter sommarledigheten. Den mentala resan att komma tillbaka till jobbet efter semestern må vara lång, men hur långt är det i realiteten? If har frågat 5 003 personer i Sverige mellan 18 och 74 år hur lång tid det tar för dem att komma till jobbet.

Det vanligaste är att man har mellan 15 och 29 minuters väg till arbetet, i snitt 26 minuter. För 38 procent tar resan mindre än en kvart.
Ifs undersökning visar på stora skillnader mellan länen. I Jönköping, Kronoberg och på Gotland tar sig majoriteten till sin arbetsplats på mindre än en kvart. Stockholmare och Uppsalabor får lägga mest tid, 33 respektive 30 minuter i snitt, enkel väg.

– För genomsnittssvensken innebär det här närmare en timmes resväg varje dag för att ta sig till och från jobbet. Det är klart att det inte är helt lätt att få in i en fungerande vardag, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

Södermanland, Kronoberg och Norrbotten är de län där störst andel – 12 procent – inte har längre än fem minuter till jobbet.

Fem procent av svenskarna har över en timmes resväg till arbetet. I Uppsala län har nio procent av de tillfrågade mer än en timme till jobbet.

Så långt har vi till jobbet (riks):

Upp till 5 minuter                      8 procent

6-14 minuter                            30 procent

15-29 minuter                           32 procent

30-44 minuter                           16 procent

45-59 minuter                            9 procent

1-2 timmar                                 4 procent

Mer än 2 timmar                        1 procent

Undersökningen gjordes av YouGov på uppdrag av If i mars 2012. 5 003 personer i Sverige mellan 18 och 74 år deltog.