Som gammal sportjournalist och idrottsvän skulle jag vilja njuta fullt ut av idrottsupplevelserna. Nyligen avslutades OS i London, stor show, underhållning, visst!
Men, tyvärr går det inte att komma undan tanken ”… dopad eller?”.
I idrotten finns en hel del moraliska spörsmål göm­da: Tävla på lika villkor? Att elitträna vid tidig ålder, är det bra det? Barnidrott? Svarta pengar? Och så dopningen, detta gift som förstör delar av ”anrättningen”.
Linda Haglund, framgångsrik svensk sprinterdrottning – dopad. Stabile, tyste norrlänningen, brottaren Thomas Johansson – dopad. Ludmilla Engqvist, avstängd för dopning när hon tävlade i Sovjetunionens dress, kom till Sverige och blev enormt populär, karri­ären avslutades med en ny dopningavstängning, då hon inlett att tävla i bobsleigh.
Ben Johnson, supersnabb kanadensare, VM-guld på 100 meter 1987, OS-guld 1988 – dopad. Marion Jones, den elegant springande amerikanskan, blev av med tre OS-guld och två OS-brons erövrade år 2000 – dopad.
Det fanns en tid när bara utövarna i kraftsporterna, och då speciellt tyngd- och styrkelyftarna, misstänktes för dopning. Men vi vet besked; skidor, friidrott, fotboll, cykel, boxning, ishockey … finns det någon gren som är helt ren?
Dagen efter att OS-elden i London släckts meddelas att guldmedaljören i damernas kula, vitryskan Nadez­j­da Ostaptjuk, var dopad. Ännu ett fall, gäsp.
Vill man sedan skriva en dopningens ”värsta-lista”, då toppar nog forna DDR. Där hade kommunistregimen ställt doktorer och vetenskapsmän i idrottens tjänst, i propagandasyfte skulle man vinna allt och det gjorde man också. Atleterna pumpades fulla med droger. Sanningen kom fram när muren föll. Allt är så in i helvete tragiskt.

Vad ska då idrottsrörelsen göra åt dopningseländet? Ja, tyvärr finns det nog inget annat sätt än att informe­ra och att utöka testerna.
Som sagt, jag har lite svårt att glädjas fullt ut över en del av underhållningen i OS. Å andra sidan är jag en stor vän av breddidrotten, som fostrare av unga, som motion. Folkrörelsen idrotten är värd allt stöd.
Men tyvärr måste man gång efter annan ställa den allvarsamma frågan: Bra till vilket pris som helst?