Rut, som städar hemma hos andra, är en 42-årig svensk kvinna med minst gymnasieutbildning. Det visar en färsk undersökning från högskolan i Kristianstad.

Den genomsnittliga Rut-arbetaren är inte, som många kanske tror, en invandrarkvinna som tidigare jobbade svart och som ”tvingats” in i branschen därför att hon inte haft något val. Forskarna bakom undersökningen, Vesa Läppänen, biträdande professor i socialt arbete, och Lars Dahlberg, projektassistent, konstaterar att det istället är en svensk kvinna som tidigare jobbat inom vård- och omsorgssektorn innan hon råkade hamna i hushållstjänstebranschen, ofta genom tips från omgivningen.

Rapporten ”Vilka arbetar med vita hushållsnära tjänster” baseras på en enkät till företag i södra Sverige med minst fem anställda. Enligt forskarna är den representativ för hela landet. Rapporten är den första i ett forskningsprojekt om hushållstjänster som finansieras av Forskningsrådet för arbetsliv och samhälle