De vanligaste besvären som människor får av sitt arbete är värk i armar, nacke och skuldror. Nu presenterar Arbetsmiljöverket en modern och effektiv metod för att hjälpa arbetsgivare upptäcka just de arbetsuppgifter som gör att anställda får de här besvären.

Metoden börjar nu användas vid inspektioner på drygt 800 arbetsplatser runt om i Sverige och pågår i en första vända fram till årsskiftet.

Arbetsmiljöverket besöker en lång rad utsatta yrkegrupper såsom fiskberedare, paketerare inom catering och livsmedelsindustrin, fordonsmontörer, maskinoperatörer, glasmästare, målare, tvätterianställda, trädgårdsanläggare, städpersonal på hotell, med flera. Mellan en tredjedel och hälften av de anställda inom dessa yrken uppger att de har besvär i övre delen av ryggen och nacken, enligt färsk statistik.

– Syftet med insatsen är att minska de här besvären som drabbar tusentals människor och försämrar deras livskvalitet, säger Boel Callermo, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

– Det här är ett sätt att hjälpa arbetsgivaren upptäcka riskerna så att de kan förebygga belastningsskadorna.

Med den nya metoden kan man effektivt mäta risken för att få smärta och andra besvär i armar, nacke och skuldror. Arbetsgivare och inspektör väljer ut särskilda arbetsuppgifter exempelvis att sortera, packa och slipa trävaror. Man tittar på faktorer såsom hur ofta arbetsmomentet utförs, tidsåtgång och kraftutövning, vilka leder till en total riskpoäng.

Poängen översätts sedan till en trafikljustabell.

–          Grönt ljus är lika med ingen förhöjd risk för arm-, nack- och skulderbesvär för i stort sett någon arbetstagare.

–          Gult ljus betyder förhöjd risk för besvären för en del av arbetstagarna.

–          Rött ljus står för förhöjd risk för besvären för en stor del av arbetstagarna.

De rödbedömda uppgifterna ska omedelbart åtgärdas. Många av inspektionerna kommer att följas upp med ett återbesök.

Den nya metoden kan bli ett viktigt verktyg för att bedöma arbetsuppgifter som kvinnor ofta har. Inspektionerna är en del i projektet Kvinnors arbetsmiljö.