Med nya torra städmetoder har problemet med hand­eksem bland städarna minskat. Att många städare struntar i att använda handskar när de är i kontakt med vatten gör dock att eksem kan bli vanligare igen.

Handeksem är ett dolt arbets­miljöproblem. Kanske för att det mest drabbar kvinnor. Få anmäler sina handeksem som arbets­skada. Det beror främst på att Försäkringskassan bara utreder skador som ger ersättning från arbetsskadeförsäkringen, och handeksem hör inte dit.
Cirka 600 000 personer lider av handeksem som de ådragit sig i arbetslivet. Det visar en ny kunskapsöversikt från Arbetsmiljöverket. Långvarig och upprepad kontakt med vatten är den främs­ta orsaken. Städarna hör till de mest drabbade yrkesgrupperna.
Den som en gång fått handeksem kan ha problem under flera år. Enligt kunskapsöversikten söker bara hälften av de drabbade läkarhjälp. Var femte person tvingas vara sjukskriven då och då på grund av sitt eksem.

Råden för hur man ska undvika att få handeksem går ut på att man ska använda lämpliga skyddshandskar och uppmjukande hudkrämer utan parfym eller allergiframkallande konserve­ringsmedel. Om man använder gummihandskar ska man ha bom­ulls­handskar under för att und­vika handsvett.
Den som redan har fått hand­eksem ska undvika att tvätta händerna med tvål och vatten. Det finns även handskar som skyddar och behandlar eksemet. Om man använder handdesinfektionsmedel ska det vara alkoholbaserat och återfuktande, helst inte tensidbaserat.

Tommy Nygårds, regionalt skyddsombud i Fastighets, berättar att han numera sällan hör talas om städare som får besvär med handeksem. Det var mycket vanligare innan de torra städmetoderna kom. Men att helt undvika vatten när man städar går inte.
Tommy träffar då och då på städare som av olika anledningar inte vill jobba med handskar, trots att det idag finns bra hand­skar på marknaden.

En av de städare som helst inte använder handskar i jobbet är Elisabeth Fornlöf på ISS i Avesta.
– Jag gillar inte gummihand­skar, de är tjocka och klumpiga. Dessutom svettas jag om händerna. De blir klibbiga och äckliga. De gånger som jag har hand­skar använder jag en­gångs­hand­skar. Men jag svettas även i dem. Dessutom går de lätt sönder.

Marinette Franked, städare i Sundsvall, har haft kontakteksem sedan födseln. I vuxen ålder har hon fått handeksem.
– Eksemet har blivit värre med städjobbet som jag haft i 20 år, berättar hon. Nuförtiden reagerar min händer så fort jag jobbar med vatten.
Marinette tycker att det är svårt att hitta handskar som passar. Nu använder hon tunna en­gångshandskar, typ kirurgihand­skar, när hon städar toaletter. Det är den enda arbetsuppgift hon har idag där hon kommer i kontakt med vatten.
– Jag kan inte använda gummihandskar eftersom jag inte tål gummit. Det negativa med hand­skarna är att jag inte riktigt känner vad jag gör med händerna.
Marinette måste smörja händerna flera gången både före och efter jobbet för att de inte ska torka ut helt.

 

Läs mer på nätet

Arbetsmiljöverket har uppdaterat broschyren Eksem och hudallergi av jobbet?. Den kan laddas ner från www.av.se.
Information om handeksem finns också på Prevents hemsida www.prevent.se.