Lättöverskådligt och bättre ordning på prylarna. Städar­na på företaget Fissa & Feja i Borås är mer än nöj­da med den specialinredning som de fått i sina arbetsbilar.

– När alla saker har sin egen plats på hyllor eller i lådor, är det lättare att hitta det man behöver, berättar städare Ingegerd Lund, när hon plockar fram materialet till ett av dagens uppdrag.
Ingegerd arbetar med olika typer av städning, mest hemstädning, och har många kunder under en dag. Hon måste se till att hon har allt hon behöver för jobbet med sig i bilen och det är mycket som ska lyftas in och lyftas ut under ett arbets­pass.
– Med den nya inredningen får man en bättre överblick. Jag ser vad som behöver fyllas på. Att hyllsystemet är utdragbart underlättar i- och urlastningen.
Lika nöjd är kollegan Johanna Losbäck, som absolut inte skulle vilja återgå till hur det var innan.
– Då låg allt i högar på golvet. Det var rörigt och man fick röja för att få fram prylarna. Med den nya inredningen är det lättare att komma åt och man behöver inte anstränga ryggen lika mycket.

En av företagets två delägare, David Brorsson, berättar att bilarna har varit försedda med den nya inredningen i cirka ett år. Den finns nu i tio, snart elva, av totalt tolv skåpbilar. Bilen utan hyllor och fack används till att frakta städmaskiner och annan skrymmande utrusning.
David Brorsson säger att han länge har funderat över varför det inte har funnits någon spe­cialinredning för bilar som används av städare. De bilar som visas på städmässorna är alltid tomma inuti.
– För bilar till snickare, elektriker och andra hantverksyrken har det länge varit självklart med en inredning som utformats för deras behov. Men ingen har hittills intresserat sig för oss i städbranschen. Beror det kanske på att det är mest kvinnor som arbetar här?
David och hans kollega Anna-Lena Mönsmo tog kontakt med en firma i Mölndal som tillverkar bilinredningar. Tillsammans har de tagit fram en lösning som är praktisk, enkel och förhållandevis billig.
– Om det ska passa städbranschen får det inte kosta för mycket, säger David Brorsson. Därför har vi försökt förenkla där det har gått. Till exempel använder vi vanliga kylväskor istället för dyra skåp för att skydda kemikalierna från värme och frost.
Andra speciallösningar:

  • Innertaket har sänkts och i mellanrummet finns fack för bland annat olika moppskaft.
  • I det utdragbara hyllsystemet finns lådor och trådkorgar där städarna kan förvara moppar, mikrofiberdukar med mera.
  • På väggarna finns skivor där det går att fästa krokar och hållare för bland annat fönster­skra­por.
  • För att dammsugaren ska stå stadigt finns en särskild upphöjning i golvet.