Bostadsbolaget vann titeln Årets Fastighetsförvaltning 2012  för sitt arbete med unga och särskilt för satsningen på ´”Hagas Kaponjärer” – en grupp unga hyresgäster i Haga i Göteborg som tillsammans med bolagets personal engagerar sig för ett tryggare bostadsområde. Projektet har lett till minskat klotter och nedskräpning

Idén till Hagas Kaponjärer kom från Krax Haake, kvartersvärd i Bostadsbolaget. Projektet körs för tredje året i stadsdelen Haga i Göteborg. Ett trettiotal unga hyresgäster i Haga samlas en gång i månaden för att skapa ett rent och trivsamt område.

Under ledning av kvartersvärden Krax och hans kollegor i området har de unga, som är 8 – 17 år, bland annat anordnat loppis, plockat skräp och tillverkat klotterskyltar som sitter i skyltfönster runt om i Haga. Projektet har lett till att unga engagerar sig i sitt bostadsområde och även de vuxna har blivit mer engagerade. Det har dessutom lett till minskade kostnader för klotter.

Bostadsbolaget arbetar för en hållbar framtid genom att tillsammans med unga skapa goda förutsättningar för såväl boendemiljö och betydelsefull fritid som medvetenhet och ansvarstagande kopplat till miljö och samhälle. Satsningen innehåller många beståndsdelar som läxhjälp, sommarvärdar, jobbmentor, dialogmöten med unga och så vidare.

Juryns motivering för Årets FastighetsFörvaltning 2012:
”För stor kreativitet, mycket medmänsklighet och med stort engagemang har lyckats uppnå medvetenhet och ansvarstagande kopplat till miljö och samhälle för ett helt kvarters invånare från de yngsta och alla därutöver”.

Nu utvärderas projektet och kommer troligen att få efterföljare i andra bostadsområden.

Fakta

Årets Fastighetsförvaltning 2012 är ett pris som instiftats av publikationen Fastighetsförvaltaren och mötesplatsen FastighetsFörvaltning.

Bostadsbolagets satsning har tidigare belönats med CSR Västsveriges pris för social ansvarstagande samt Framtidenkoncernens trygghetspris.

Bostadsbolaget (Göteborgs stads bostadsaktiebolag) är ett av Göteborgs ledande allmännyttiga bostadsföretag med omkring 23 000 lägenheter. Vi ingår i Framtidenkoncernen som är helägd av Göteborgs Stad.

Projektet beskrevs i ett reportage i Fastighetsfolket, nr 9, 2011.