Idag ökar vi trycket i en unik kampanj i Sverige – det första medborgarinitiativet i EU. Right2Water heter kampanjen, som drivs av den Europeiska federationen för offentliganställdas förbund EPSU, och med Kommunal som svensk samordnare.  Lyckas medborgarinitiativet samla in minst en miljon namnunderskrifter i minst sju av EU:s medlemsstater, måste EU-kommissionen enligt en ny lag ta ställning till kampanjens förslag.

En miljard människor i världen saknar tillgång till rent vatten, varav en miljon i Europa. Det enda som krävs av den som vill göra rent vatten till en mänsklig rättighet är en namnunderskrift för vårt medborgarinitiativ, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal som samordnar kampanjen i Sverige.

Right2Water är ett medborgarinitiativ som kräver:

 

  • Vatten och sanitet garanteras för alla i EU.
  • Mänskliga rättigheter före marknadsintressen: Vatten ska inte avregleras.
  • Tillgång till vatten och sanitet för alla i hela världen.

 

Sedan april i år har det varit möjligt att starta medborgarinitiativ i EU – ett helt nytt sätt för vanliga medborgare att påverka den politiska dagordningen i Bryssel. Right2Water har chans att skriva historia som det första medborgarinitiativet som EU-kommissionen måste ta ställning till.

Vi bor i en av de mest priviligierade delarna av världen. Jag tycker att det är skamligt att alla invånare i Europa inte har tillgång till rent vatten. Jag tycker att det är en självklarhet för oss som har fått turen att leva här att göra allt för att hela mänskligheten ska ha rent vatten som en mänsklig rättighet, säger Annelie Nordström.

Kampanjen kommer att samla in namn både genom frivilliga kampanjarbetare ute på gator och torg och genom en digital kampanj som drivs via Facebook. Bakom kampanjen i Sverige står Kommunal, Vision, SEKO, Svenska Transportarbetareförbundet, Akademikerförbundet SSR och Vårdförbundet.

Mer info: Den svenska kampanjen: right2water.se. Den europeiska kampanjen: right2water.eu