Lovisa Englund, 26 år och förtroendevald i Fastig­hets, har nyligen avslutat ett LO-projekt med skolinformation i gymnasieskolorna i Gävleborgs län.
– Ibland säger eleverna: Varför har ingen talat om det här för oss förut? 

Lovisa är en mycket viktig kugge i det långsiktiga målet; att vända den negativa medlemstrenden för LO-facken.
Det månadslånga LO-projektet har inneburit att Lovisa träffat ett tjugotal klasser.
– Frågorna som jag fått av eleverna har varit rätt olika, men i vår information har vi bland annat tagit upp svartarbete, vikten av anställningsavtal och att en del som varit ute och jobbat inte har fått något arbetsgivarintyg.
Finns det många fördomar mot facket?
– Nej, faktiskt inte. Men många elever vet förstås inte vad facket står för. En del vet att vi representerar arbetstagarna, men inte så mycket mer.
Är kunskaperna om facket sämre än du trodde innan du åkte ut som skolinformatör?
– Nej, jag var nog ganska bra förberedd på vilken bristande kunskap som fanns om facket bland eleverna. Jag hade pratat med andra informatörer innan och så har jag själv också jobbat med LO:s kampanj för sommarjobbare.
Hur har skolinformationen varit utformad?
– Jag har fått en grundutbildning av LO. Väl på plats i skolan har jag presenterat mig själv, berättat om mitt fackliga engagemang och sedan har jag presenterat de fackliga huvudfrågorna via tio bilder. De handlar om LO, de olika fackförbunden och de rättigheter och skyldigheter man har som medlem.
Fick du själv någon facklig information i gymnasiet?
– Nej, jag fick min skolning hemma. Långt tillbaka i familjen fanns ett stort fackligt engagemang, gammelmorfar var med och bildade ett fackförbund och mormor var också aktiv.
Känner du att du gör ett viktigt fackligt jobb som skolinformatör?
– Absolut. Facket behöver många skolinformatörer och jag tror att det är unga medlemmar som ska möta eleverna. Vi talar samma språk. En ung medlem som jag mötte ute på en arbetsplats berättade att han fått skolinformation, men att det var en äldre tråkig gubbe som pratade. Det gav inget.
Ska jag tolka det som att det bemötande du fått varit rätt bra, trots att kunskaper saknas hos många?
– Ja, och frågorna har ibland varit knepiga för mig att svara på. Men då har jag fått säga att jag ska komma tillbaka med svaren. En klass var riktigt på hugget och efter halva tiden sa de: Varför har ingen berättat det här för oss förut?
Kommer du att fortsätta att jobba med skolinformation?
– Jag hoppas det. Jag är med i LO:s regionala ungdomskommitté och där räknar jag med att de här frågorna är aktuella även framgent. Och då vill jag naturligtvis finnas på plats igen i skolorna.
Du är också engagerad fackligt i Fastighets.
– Ja, jag jobbar som städare på ISS i Gävle, det är mitt första riktiga jobb. Efter att jag hade arbetat några månader tog Ewa Löfqvist i Fastighets kontakt med mig och såg till att jag blev medlem. Efter knappt ett år blev jag skyddsombud och nu är jag klubbordförande.