De kommunala bostadsbolagen har problem. I vissa kommuner står många lägenheter outhyrda och på sina ställen behövs stora investeringar för att rusta upp ett gammalt bostadsbestånd.
Som om inte detta vore nog. Nu har de kommunala bostadsbolagen i Göteborg sett till att dra på sig en ”affär”, en onödig sådan.
För en tid sedan avslöjade Västnytt hur de kommunala bostadsbolagen registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Det fanns även exempel på svartlistning av människor.
Totalt ska det ha funnits 1 500 uppgifter registrerade, bland annat: ”mytoman, förvirrad, deprimerad, har cancer”.

Det som har hänt är allvarligt. Det skapar en stor förtroendeklyfta gentemot de boende. I de sociala medierna luftade också många boende sin upprördhet.
En expert på personuppgiftslagen säger till Västnytt att registreringen kan vara olaglig. Hyresgästföreningen i Västra Sverige har polisanmält de fyra kommunala bostadsbolagens registrering.
Bostadsbolagen ber nu om ursäkt: Det ska aldrig hända mer.
Men det är inte så länge sedan som en sådan här registreringsskandal var på tapeten. 2005 avslöjade tidningen Sydsvenskan att personregistrering förekommit i det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB. I det registret kunde man bland annat läsa: ”svart, bryter på franska, snorvalp”. Dessutom var barn registrerade.
Efter MKB-skandalen slöts en branschöverenskommelse mellan Fastighetsägarna, Sabo och Hyresgäst­föreningen. Den bygger på att hyresvärd och hyresgäst är överens om vad som får registreras inom lagens råmärken.

Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, säger på sin blogg, Barbros bostadsblogg: ”Varken branschöverenskommelsen eller pul (person­uppgiftslagen) verkar ha fått något fäste i Göteborgs-bolagen.”
Engman påpekar också: ”Nu har de raderat allt. Inte därför att de ändrat attityd till sina hyresgäster utan för att de blev påkomna och avslöjade. Annars hade de väl slutat för länge sedan.”