Det började med ett inlägg på en Facebookgrupp i december. Malin Groth Tägtström, städare från Falun, efterlyste ergonomiska dammsugare anpassade till hemstädning. Nyligen kom hon hem från en resa till Italien, där hon och en annan städare från Sverige fått besöka en fabrik som tillverkar dammsugare.
– Tänkt vad ett inlägg på Facebook kan leda till, säger hon.

Malin Groth Tägtström, känd för Fastighetsfolkets läsare som en av finalisterna i tävlingen Årets städare, riktade sitt inlägg till försäljare och tillverkare av dammsugare. Hon skrev att hon arbetar mycket med hemstädning och eftersom det är tungt att bära ”dagens otympliga dammsugare” sökte hon en dammsugare som är lätt och behändig att bära med sig och som bullrar mindre.
– Jag fick många svar. Den ena försäljaren efter den andra berättade om sina produkter. Men allt påminde om sådant som jag redan har provat, säger hon.
Ett av svaren stack dock ut. Det kom från ett företag i Linköping, Bimo, som bland annat säljer dammsugare från en fabrik i Italien och innehöll ett erbjudande till Malin att resa till fabriken för att berätta om hur hon vill utforma en dammsugare som passar för ändamålet.
– Det var ett fantastiskt erbjudande. Men jag ville inte åka ensam. Eftersom även en annan städare, Kristina Grenberg från Piteå, letat efter en lättare dammsugare och skrivit ett inlägg i samma Fackbookgrupp fick vi åka tillsammans.

 Resan blev av i månadsskiftet januari–februari. I Verona fick de besöka fabriken Comac där man tillverkar de dammsugare som säljs av Bimo och träffa dem som utvecklar nya modeller.
– Vi förstod att dammsugare inte används lika mycket av städarna i Italien som här i Sverige. När jag har mycket hemstädning dammsuger jag fyra timmar om dagen. Folk i fabriken kände inte heller till att många städare kan bli sjuka av jobbet och av felaktigt utformade redskap, säger Malin, som själv är sjukskriven på halvtid sedan hon fått belastningsskador i axlar, nacke och armar.
– Att ta fram en tystare och lättare dammsugare är inte helt enkelt, fick vi veta. Motorn måste göras mindre om man ska få ner ljudvolymen och vikten. Då försvinner också en del av effekten. Och det kanske inte är så bra.
För Malin är det också viktigt att maskinen är enkel att bära.
– Jag vill kunna bära den så nä­ra kroppen som möjligt. Ju längre ifrån desto mer belastar jag axlar, armbågar och handleder. I fabriken fick vi se modeller som är lättare att bära. Vi gav några tips på hur de skulle gå att göra ännu mer användarvänliga.
– Någonting ska det bli av allt som vi har framfört, säger Malin. Om inte annat så fick de i alla fall nya idéer.

 

Följ arbetet med dammsugaren

Linköpingsföretaget Bimo, som arrangerade Italienresan, rapporterar på sin hemsida hur det går med utvecklingen av dammsugaren i Comacs fabrik i Italien efter de önskemål som Malin och Kristina framfört. Du kan läsa om detta på www.bimo. se – klicka vidare på ”dammsugarutveckling”.
Malin kom i kontakt med Facebookgruppen om städning under tävlingen Årets städare. Du hittar den på www.facebook.com/­groups/srtftidning/.