Bara cirka två procent av anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande dom. Det visar en ny kunskapsöversikt som Arbetsmiljöverket tagit fram.

– Det är allvarligt att så få arbetsgivare döms för att ha orsakat att en anställd har skadats, blivit sjuk eller till och med dött på jobbet. De som döms får låga straff. Nu behöver både vi och andra myndigheter intensifiera det samarbete vi redan har för att komma tillrätta med de bakomliggande problemen, säger Anna Middelman, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

– Det måste få konsekvenser när man som arbetsgivare brustit i det ansvar man har enligt lag.
Åren 2006–2010 ledde endast 124 av 6 152 polisanmälningar till fällande domar när det gäller arbetsmiljöbrott, det vill säga cirka två procent. Lägger man till alla lagföringar, bland annat de som döms att betala företagsbot, ökar siffran till sex procent.

– Vi kan ändå se att det hänt mycket sedan åklagarmyndigheten inrättade en särskilt enhet som ägnar sig åt miljö och arbetsmiljömål, Rema. Sedan dess har andelen lagförda arbetsmiljöbrott ökat, säger Anna Middelman.

Även om läget på åklagarsidan förbättrats, finns fortsatt mycket att göra inom polisen. Kunskapsöversikten visar att polisen klassificerar händelser olika (som olycka eller brott), både över tid och länsvis. Det gör statistiken kring arbetsmiljöbrott osäker.

 – De senaste trettio åren ser vi att vi har kraftiga variationer både i antalet arbetsmiljöbrott och i vad brotten består av. Men det beror snarare på en definitions- och reaktionsförändring hos myndigheterna, inte minst polisen, snarare än en kraftig förändring i antalet faktiska brott, säger Felipe Estrada, forskare vid kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.
I en intervjuundersökning som forskarna genomfört visar det sig att en del poliser ser arbetsmiljöbrott som lågt prioriterade, och att utredningarna ofta ansågs komplexa och tidsödande i jämförelse med annan brottslighet.

Vi på Arbetsmiljöverket kommer att påtala dessa problem för polisen i vårt pågående samarbete, och vi är beredda att göra vad vi kan för att vi ska komma tillrätta med situationen, säger Anna Middelman.

De som drabbades av arbetsmiljöbrott jobbar företrädesvis på byggen, inom transport, magasinering samt i tillverkningsindustrin. I de flesta fall som polisanmälts hade en anställd skadats av ett föremål som träffat eller klämt honom eller henne.