Kommunal varslar idag om nyanställningsblockad i alla kommuner, landsting och vissa Pactaföretag och om strejk för anställda i 100 kommuner, landsting och ett antal Pactaföretag. Varslet träder i kraft den 29 april och berör 8971 anställda. Kommunal kräver att de anställda får 1740 kr i krontal på tre år.

Vår motpart SKL vill se industrins märke på 6,8 procent över tre år som det enda märket för årets avtalsrörelse. Kommunal och ett enigt LO kräver också 1740 kr på tre år i kronpåslag för avtalsområden som tjänar i genomsnitt under 25 000 kr i månaden. Det är kvinnorna som är de stora grupperna bland dem som finns i lönelägena under 25 000 kr. För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så är krontalspåslagen helt avgörande.

– Vi känner att vi måste agera nu. Det handlar om att Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har systematiskt sämre lön och sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper. Vi vill förändra det. För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så måste löneökningarna ske i kronor och inte i procent. Det är inte procent utan kronor du köper mat för, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

Årets avtalsrörelse handlar inte bara om vilka löneökningar som det är rättvist att arbetstagarna i kommuner och landsting får. Den handlar också om vilken kvalitet välfärdstjänsterna ska ha. Allt sämre arbetsvillkor med tuffa arbetstider, obetalda håltimmar och låga löner ger inte de grundförutsättningar som behövs för att göra omvårdnadsjobben till attraktiva yrken. Rådande arbetsvillkor håller i rask takt på att förvandla vårdyrkena till genomgångsjobb med låg status.

–   Vi gör detta också för att de äldre, de funktionshindrade och barnen ska få den professionella omsorg de har rätt till, nu och i framtiden. Vi vet att personalens villkor och verksamhetens kvalité hör mycket nära samman. Därför ställer vi oss väldigt frågande till att SKL konsekvent avvisat våra krav. Det här är jämställdhet i praktiken – det är dags att leverera, säger Annelie Nordström.

Kommunal har utöver kravet på 1740 kr i krontal också begärt att arbetsgivarna ska begränsa de anställdas oavlönade håltimmar, de så kallade delade turerna. Ett ytterligare krav är att arbetsgivarna ska tillhandahålla arbetskläder för personal inom vår och omsorg, samt kravet om en extra föräldramånad, det vill säga sex månaders totalt och 180 dagars föräldrapenningstillägg.

 

Fakta Kommunals varsel

Avtalskraven för SKL omfattar cirka 355 000 medlemmar inom kommuner, landsting och regioner och Pactaföretagen inom yrkesgrupperna undersköterskor, vårdbiträden, skötare, vaktmästare, kökspersonal, lokalvårdare, personal inom räddningstjänsten, barnsköterskor, barnskötare, personliga assistenter, gatu- och parkarbetare, vårdare, mentalskötare, renhållningsarbetare, ambulanssjukvårdare, elevassistenter med flera.

Lista berörda kommuner

Alingsås Kommun
Askersund Kommun
Avesta Kommun
Bjuvs Kommun
Bodens Kommun
Borlänge Kommun
Borås Stad
Bräcke Kommun
Dals Eds Kommun
Dorotea Kommun
Enköpings Kommun
Eskilstuna Kommun
Eslövs Kommun
Fagersta Kommun
Falkenbergs Kommun
Falköpings Kommun
Forshaga Kommun
Gisslaveds Kommun
Grums Kommun
Gullspångs Kommun
Gävle Kommun
Hallsbergs Kommun
Halmstads Kommun
Hammarö Kommun
Haninge Kommun
Heby Fastigheter
Helsingborgs Kommun
Hjo Kommun
Hofors Kommun
Huddinge Kommun
Hudiksvalls Kommun
Håbo Kommun
Härjedalens Kommun
Härryda Kommun
Hässleholms Kommun
Högsby Kommun
Jokkmokks Kommun
Jönköpings Kommun
Kalix Kommun
Kalmar Kommun
Karlshamns kommun
Karlskoga Kommun
Karlstad Kommun
Kiruna Kommun
Knivsta Kommun
Kristinehamns Kommun
Krokoms Kommun
Kumla Kommun
Kungälv Kommun
Kävlinge Kommun
Köpings Kommun
Landskrona Stad
Linköpings Kommun
Ljusdals Kommun
Ludvika Kommun
Luleå Kommun
Lunds Kommun
Lycksele Kommun
Marks Kommun
Motala Kommun
Mölndals Kommun
Nordanstigs Kommun
Norrköpings Kommun
Nyköpings Kommun
Ockelbo Kommun
Piteå Kommun
Sala Kommun
Salems Kommun
Sandvikens Kommun
Sigtuna Kommun
Skellefteå Kommun
Skövde Kommun
Solna Stad
Stockholm Stad
Storfors Kommun
Storumans Kommun
Strömsunds Kommun
Sundsvalls Kommun
Söderhamns Kommun
Södertälje Kommun
Tibro Kommun
Timrå Kommun
Tingsryds Kommun
Torsby Kommun
Tranemo Kommun
Trelleborgs Kommun
Trollhättans Stad
Uddevalla Kommun
Umeå Kommun
Vindelns Kommun
Vännäs Kommun
Värnamo Kommun
Västerås Stad
Växjö Kommun
Åre Kommun
Åsele Kommun
Älvkarlebys Kommun
Ängelholms Kommun
Örebro Kommun
Östersunds Kommun
Östhammars Kommun

Lista berörda landsting

Blekinge Landsting
Dalarnas Läns Landsting
Jämtlands Läns Landsting
Kalmar Läns Landsting
Kronobergs Läns Landsting
Norrbottens Läns Landsting
Region Gotland
Region Halland
Region Skåne
Sörmlands Läns Landsting
Värmlands Läns Landsting
Västerbottens Läns Landsting
Västernorrlands Landsting
Västra Götalandsregionen
Örebro läns Landsting
Östergötlands Läns Landsting
 
 
Lista berörda Pactaföretag
Medicarrier
ST Ögonsjukhus
Storumans Kommun (Umluspens Fastighets AB, PACTA)
Hässleholms teknik AB
Höörs Fastighets AB