I dag valdes Wanja Lundby-Wedin till ny ordförande för Olof Palmes Internationella Center. Hon har tidigare varit ordförande för LO åren 2000-2012 och för Europafacket åren 2007-2011.

– Jag minns Olof Palme som en stor internationalist som hade modet att ta ställning i svåra och viktiga frågor. Så det är verkligen med stor respekt och glädje som jag tillträder som ordförande för denna organisation som bär hans namn. Palmecentret gör ett fantastiskt jobb världen över, och det ska vi fortsätta göra, säger Wanja Lundby-Wedin.

Hon efterträder Lena Hjelm-Wallén som varit ordförande för Olof Palmes Internationella Center mellan 2004-2013.

Under Hjelm-Walléns ordförandetid har Palmecentret utökat sin verksamhet i bland annat Mellanöstern, Nordafrika och Sydostasien. Till exempel har samarbetet med oppositionella rörelser i länder som Syrien, Egypten, Tunisien och Burma växt. Samtidigt har Palmecentret fortsatt sitt samarbete med folkrörelser i Palestina, Belarus, Sydafrika, Zimbabwe, Västsahara, Turkiet och flera andra länder, inte minst på Västra Balkan.

– Det har varit otroligt spännande att leda Palmecentret under dessa år när så mycket hänt i världen. Och jag är stolt över att vi på flera håll varit med och påverkat till det bättre. Ett par exempel är hur vårt stora Dialogprojekt i Palestina bidrog till inompalestinsk försoning och hur våra partners i Burma de senaste åren nått flera framgångar, även om mycket ännu återstår, säger Lena Hjelm-Wallén.