I Malmö Arena har Eurovision Song Contest just avslutats. Ett trettiotal personer har sett till att det varit rent och snyggt i arenan. Fastighetsfolket följde städarna under repetitionerna inför evenemanget.

Från stora scenen hörs repetitionerna inför kvällens föreställning. Kvällens jourstädare ”passare” Sara Palm och Daniel Jarosz från Support Syd började sitt arbetspass klockan 17. Än så länge är det ganska lugnt. De har gjort sin runda, kollat entrén, korridoren och att toaletterna är rena. Om drygt en timme kommer att dörrarna öppnas och de första besökarna kan gå till någon av barerna, restaurangerna eller fiken. Föreställningen ska börja klockan 20.
När ridån gått ner, klockan 22, kommer ett tjugotal städare och jobbar fram till morgontimmarna.
– Vi passare har en form av jour. Arenas driftpersonal, ordningsvakterna eller värdarna kontaktar oss om någon till exempel tappar en kopp kaffe på golvet, säger Sara som är gruppledare för passarna.
Sara hör i komradion att någon ropar på städarna och svarar ”Städ här, kom”. En av res-aurangerna, som haft gäster hela eftermiddagen, behöver hjälp med golvet inför kvällens
evenemang. Sara och Daniel plockar med¨ sig några rena moppar och ger sig iväg.

Städarna moppar av golvet från var sitt håll, skrapar av matrester som fastnat och tar bort fläckar där det behövs innan de går tillbaka till städförrådet. Där finns också deras lunchrum där några minnen från Melodifestivalens deltävling i februari hänger kvar. Det var i Malmö som årets svenska vinnare Robin Stjernberg med sin ”You” gick vidare till andra chansen. På de sparade plakaten står det dock ”Heja Ul-rik” eller bara namnet med röda små hjärtan.
– Ingen av oss är några fan av Ulrik Munther, det var mest av en slump att vi sparade några. Nu har det blivit en kul grej, berättar Daniel.
– Att jobba i den här arenan är fruktansvärt kul, säger Sara. Vi träffar väldigt mycket folk och får vara med om många upplevelser. Jag har kunnat bocka av flera kända artister bland annat Lady Gaga. Jag har dock inte sett deras shower men hört dem repetera och uppträda. Snart kan jag också bocka av en hel Eurovision med mängder av artister.
Båda är mycket glada över att Malmö och Malmös arena får vara värd för evenemanget.
– Vi kommer att få hit mycket turister, vilket är trevligt. Men vi kommer även att få testa våra gränser. Eurovision innebär mycket planering och jobb, säger Daniel.
– Jag tror inte att vi kommer att hinna reflektera över evenemanget eftersom vi kommer att jobba så mycket. Idag kan jag inte svara på hur det känns att ett av de största underhållnings-evenemangen i världen ska vara här. Men efter Eurovisionveckan har jag nog ett svar.

Redan nu känner städarna av den kommande tävlingen. SVT har haft tillgång till en del lokaler för sina förberedelser. Städarnas tillträde till delar av huset är redan begränsat, och ju närmare tävlingsveckan man kommer, desto större blir begränsningarna.
Säkerhetsåtgärderna kommer dock att påverka alla på arenan.
– Jag ser framför mig mängder av säkerhetskontroller och polishundar. Redan nu måste alla ha särskilda passerkort, säger Sara och fortsätter:
– Jag som har arenan som min arbetsplats även på dagtid märker att arrangemanget är stort eftersom folk från SVT och Eurovision redan är här. Det känns som alla är i vägen för varandra just nu. Och värre lär det bli, men det hör till ett sådant här stort evenemang.
Även vi på Fastighetsfolket får senare på kvällen känna av det. Först fick vi det oväntade beskedet att all fotografering är förbjuden inne
i själva arenan. Till sist fick fotografen Peter Kroon tillstånd, men med vissa begränsningar. SVT vill inte att varken scenen eller taket får hamna på bild eftersom en del förberedelser redan är klara och inte får avslöjas.

Städ till pallisadens toaletter” hörs från komradion och Sara svarar med frågan om vad som behöver göras. Sara får dock inget svar.
Daniel går iväg för att undersöka vad som har hänt. Han ringer upp efter några minuter för att meddela att det fattas toalettpapper på en av damtoaletterna. Sara lovar att komma med en rulle på en gång.
Snart kommer nästa meddelande: ”Det ligger skräp på golvet i sektion A, bänkrad 17.” Daniel letar länge innan han hittar några vattenkannor vid en helt annan sektion.
När föreställningen börjar går Sara och Daniel igenom toaletterna och de allmänna utrymmena. Efter den 20 minuter långa pausen upprepar de samma arbetsuppgifter.
– Under Eurovisionveckan är vi dubbelt så många passare och då kommer komradion att låta hela tiden, säger Sara.
När föreställningen är över ansluter de sig till de tjugotal städarna som börjat sitt arbets-pass vid 22-tiden.

Alla minns melodifestivalens deltävling och hur det såg ut inne i arenan efter repetitionstillfällena med publik.
– Ibland var det enormt stressigt. Men vi klarade det bra, säger gruppledare Kristian Herlöfsson.
Överallt på golvet låg det rester av gratismaterial från sponsorerna som publiken slängt på golvet: godispapper, popcorn, papphållare för popcorn, tomma kakförpackningar, läskburkar och petflaskor. Skräpet blandades med mängder av ballonger och konfetti.
– Konfetti är inte längre populärt bland oss som städar för den är jättesvår att få upp och fastnar i varje spricka, säger Daniel.
– Flera veckor efter Melodifestivalen dök det upp små konfettibitar under scenen och andra gömställen, säger Magnus Hansson.
– Jag hittade konfetti i fickorna hemma flera dagar efteråt, säger Max Pettersson.
För att få undan ballongerna måste städarna sticka hål i hundratals ballonger. Sara uppfann en ballongdödare för att underlätta jobbet; en träpinne med en vass skruvmejsel längst fram.
Om det var mycket folk i arenan under Melodifestivalen så räknar städarna med att det blir ännu fler under Eurovisionveckan, cirka 10000 personer per föreställning. Och fler sponsorer kommer att dela ut gratisprodukter så städarna räknar med mycket jobb.

Städarna har en  viss tid på sig att göra rent inne i arenan. Så fort som publiken lämnat sina platser småspringer de in i grupper för att i sektion efter sektion plocka undan på läktaren. Sedan sopar de alla golvytorna och gångarna och till sist våtmoppar de eller tar bort fläckar från golven mellan säten beroende på om det är ett plast- eller ett betonggolv.
Den här kvällen ska de samsas med Eddie Izzards personal som plockar ner sin ljus- och ljudutrustning. Under Eurovisionveckan kommer fler eventpersonal att vara på plats. Men det verkar städarna vara vana vid. De försöker anpassa sitt jobb så att de är så lite som möjligt i vägen för varandra.
Överallt i arenan pågår städning. Utanför stora hallen moppar en grupp alla korridorer och entréer, en tömmer de många korgarna både utanför fastigheten och innanför i allmänna utrymmen. En grupp städar toaletter. Emma berättar hur det kan se ut i toaletterna, ibland med både urin, spyor och papper på golvet. För borttagning av spyor finns en särskild utrustning: en doftspray, handskar, en ansiktsmask, en rulle med plastpåsar och en burk med pulver som får vätskan att klumpa sig och bli lättare att sopa upp.
– Att ta reda på spyor var värst i början. Efter några gånger blir man van, säger hon.

Bara en av städarna som Fastighetsfolket talar med den här kvällen är intresserad av Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. De flesta tycker om annan typ av musik. De lär inte heller hinna titta på tävlingen eftersom de under sändningstid jobbar eller vilar inför nästa pass.
– Under Melodifestivalens deltävling fick vi lov att städa inne i arenan även framför scenen under repetitionerna. Det var lite jobbigt, sä-ger Emma Jonsson.
I samband med Eurovisionsveckan blir det på samma sätt. Artisterna ska först repetera och genomföra semifinalerna innan det är dags för den stora finalen lördagen den 18 maj. Inför varje tv-sändning sker också ett genrep med publik. Före och mellan dessa, samt efter den tv-sända tävlingen ska arenan städas och återställas.
Gruppledaren Kristian Herlöfsson berättar att städschemat inför Eurovisionfestivalen ska bli klart så fort som Support Syd fått schemat från arrangören. Det gäller att räkna ut hur lång tid företaget har på sig att städa de olika utrymmena och placera rätt antal städare på jobben. Det krävs både dag- och nattstädning för att arenan ska vara i tipptoppform inför nästa dag.