Sandra Cederholm, 29, städare vid Städkonsult i Skövde, har nyligen blivit medlem i Fastighets. ”För mig var det dags att ta klivet in i rätt fackförbund. Jag var med i Handels, var alltså felorganiserad.”

Fastighets jobbar med sina kampanjer för att få fler medlemmar. Ett sätt är att få kontakt med de som är felorganiserade.
– Man ska vara med i rätt fack så man kan få den hjälp man behöver, säger Sandra och fortsätter:
– För min del var det självklart att jag skulle få med i facket när jag fick min första fasta anställning. Mina föräldrar sade: gå med i facket nu. Och det gjorde jag!

Sandras första jobb var inom vården, hon jobbade med handikappade ungdomar.
– Jag hade jobbet i tre år och var med i Kommunal.
– Nästa jobb var att packa taxfreevaror och då var jag med i Handels. Nu sedan 5 år så jobbar jag som städare vid Städkonsult i Skövde.
– Det anställdes en tjej på vårt städföretag, en drivande person. Hon började prata fackliga frågor på jobbet. Tyvärr tänkte jag som alla andra: det är så jobbigt att byta fack. Krångligt!
– Så småningom fick vi träffa Anders Edgren, förtroendevald i Fastighets. Han hjälpte mig att ordna övergången. Det visade sig att det inte alls var krångligt.

Nu har Sandra alltså erfarenhet från städjobbet och hon är också organiserad i rätt fack.
– Hur jag kom in i städbranschen? Det var genom min före detta pojkväns mormor som jobbade på Städkonsult. Hon skulle gå i pension och då passade jag på att ringa och fråga om det fanns något jobb för mig.

Ditt första intryck av städjobbet?
– Från start har jag tyckt att det varit roligt att städa. Kul att göra fint för andra. Om man har den inställningen så går det lättare att klara jobbet. För städjobbet är tungt, slitsamt.

Har du kompisar som är tveksamma till att gå med i facket?
– Ja, jag känner väldigt många som inte är med. Många tycker det är för dyrt och de tror inte heller att de skulle ha någon nytta av det fackliga medlemskapet. Många tror att det är krångligt att bli medlem.
– Jag brukar säga till dem: tänk om du behöver hjälp.  Är du inte med står du där ensam.

Kontakten med Anders Edgren innebar också att Sandra erbjöds att gå en medlemsutbildning.
– Det gav enormt mycket. Tänk så lite jag kände till om det fackliga medlemskapet. Jag fick bland annat reda på vad som ingick i fackavgiften, information om försäkringar och inte minst vad du som anställd har för rättigheter gentemot dina chefer.

Sandra understryker att första kontakten med facket betyder mycket om man vill ha information eller hjälp.
– Om första kontakten fungerar så får man naturligtvis förtroende för den fackliga organisationen.

Skulle du kunna tänka dig att ta på dig ett fackligt förtroendeuppdrag?
Ja, kanske.

Och vilka frågor brinner du för?
– Personalfrågor. Som städare är du väldigt utsatt såväl när du städar på företag som i hemmiljö. De anställda är viktiga, finns inte vi så finns inte företaget.