Första gången kan vara förvirrande, svettig och osäker. Det kan vara i en rabatt, eller på ett café. Nu drar LO:s kampanj ”Facket på sommarjobbet” igång. Fokus ligger på första sommarjobbet. Varje år hör flera tusen unga sommarjobbare av sig till fackets hjälptelefon med frågor kring lön, arbetsvillkor och rättigheter. Alla är välkomna att ringa och det är helt gratis.

– För den som sommarjobbar för första gången är arbetslivet en helt ny värld, många har ingen koll på vad som gäller. Det allra viktigaste är att ha ett anställningsbevis. Utan det står ord mot ord när det gäller lön och arbetsuppgifter, säger LO:s ungdomssekreterare Malin Norberg.

Under kampanjen söker LO upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser, och ställer frågor om kollektivavtal och arbetsvillkor. Erfarenheter från tidigare år visar att frågor om lön och så kallade ”solskensavtal” är vanliga. Ett solskensavtal innebär att arbetsgivaren menar att sommarjobbaren bara har arbete de dagar solen skiner, i till exempel glasskiosker.

Alla får ringa till hjälptelefonen gratis. Telefonnumret är 020 – 56 00 56 och hjälptelefonen är öppen vardagar mellan 09:00 och 18:00. Det går också bra att gå in på LOs hemsida www.lo.se/sommarjobb. LO kommer även att besöka fyra festivaler under sommaren: Dreamhack, Peace and love, Emmaboda och Putte i parken.

LO:s fyra tips inför sommarjobbet:
1. Du ska alltid ha anställningsbevis.
2. Provjobba inte gratis.
3. Ring och fråga LO:s hjälptelefon om du är osäker: 020-560056.
4. Rätt ålder för rätt plats. Kolla vad du får göra för din ålder.