På måndag 17 juni delar Fastighetsanställdas Förbund ut blommor till resenärer på Arlanda. ”Ge denna blomma till en städare på din destination och gratulera dem: Happy Cleaners Day!” Det är uppmaningen till resenärerna. 

Fastighetsanställdas Förbund vill uppmärksamma den Internationella Rättvisedagen för städare. Över hela världen firar fackliga företrädare dagen för rättvisa och värdighet för städare.

Utan städare färdas du i smutsigare tåg eller flygplan, toaletterna skulle vara oanvändbara och kirurger skulle inte kunna operera. Hela världen skulle vara betydligt smutsigare, är budskapet från städarnas fackliga företrädare.

På en mängd flygplatser i Europa sker liknande aktioner, däribland på Heathrow i London, på Schiphol i Amsterdam, i Bryssel och i Frankfurt. Aktionerna organiseras av städarnas fackföreningar i den gemensamma organisationen UNI.

Budskapet är att städare ska bemötas med respekt, ha schysta löner och arbetsvillkor, mindre arbetsbelastning och rimliga arbetstider.

Resenären kan vara med och påverka detta, som kund eller upphandlare av städtjänster.